Volledig scherm
Annemarie Worst (rechts) had aan een tweede plaats in Hoogerheide voldoende voor de winst in het wereldbekerklassement. © BSR Agency

Annemarie Worst verzekert zich van de wereldbeker

VELDRIJDENAnnemarie Worst won niet de wedstrijd, maar wel het eindklassement van de wereldbeker in Hoogerheide. Na de tweede plaats op de Brabantse Wal - achter Lucinda Brand - was de Nunspeetse dan ook zeer tevreden.

Concurrente Ceylin del Carmen Alvarado gleed weg in de slotronde en verspeelde zo haar kansen op de eindwinst. ,,Toen Ceylin naar beneden gleed op de schuine kant, gleed mijn achterwiel ook weg omdat ik toch even schrok. Toen wist ik dat de sprint niet meer kon winnen. Maar dat de wereldbeker binnen was, was een mooie troost. Want voor die prijs was ik gestart.”

Ze ziet de eindzege in dit klassement als één van de absolute hoofdprijzen van het seizoen. ,,Ik plaats deze zege nog boven de Europese titel van vorig jaar. Je rijdt hier toch tegen de beste rensters van de wereld en niet die van Europa. Het mooie van het EK was echter dat je er een mooie trui aan over hield om in rond te rijden. Voor het seizoen wilde ik graag een wereldbekermanche winnen. Het werden er drie (Tabor, Bern en Nommay, RS) en de eindzege. Ik denk dat het bewijst dat ik een sterk seizoen achter de rug heb.”

Vertrouwen

De eindzege verandert niets aan haar verwachtingen voor het WK, volgend weekeinde in Dübendorf. ,,Je kunt zeggen dat ik een mooie prijs heb gewonnen, dat dit de druk van de ketel haalt. Maar zo sta ik er absoluut niet in. Ik wil absoluut voor de wereldtitel gaan, ik heb een seizoen lang laten zien dat ik voor de prijzen mee kan doen en ook vandaag was dat het geval. Ik heb nog nooit tegen Lucinda Brand gesprint, vandaag is het er ook niet van gekomen. Maar ook als het op een sprint uitloopt, ga ik die met vertrouwen in. Dat gaat het hele seizoen in. Ik ben blij dat ik geen last meer van mijn rug heb gehad deze en vorige week. Ook dat geeft vertrouwen richting Dübendorf.”

Manon Bakker werd in het eindklassement tiende, na een 24ste plek in Hoogerheide. De Swifterbantse startte met de ambitie om op het eindpodium te komen in de wereldbeker voor beloften-vrouwen, maar strandde op de vierde plaats. ,,Mijn ploeggenote Anna Kay stond vooraf al derde en ik had haar ook de hele wedstrijd wel in het vizier. Ik hoopte in de slotfase mijn slag te kunnen slaan. Toen liep mijn band eraf halverwege de wedstrijd. Dan kun je het op dit snelle parcours direct vergeten. Jammer dat het vandaag net niet lukte, maar ik ben tevreden over een constant en sterk seizoen en ga met vertrouwen richting het WK van volgende week.” Isa Nomden uit Hattem, normaal rijdend bij de junior-vrouwen, werd 56ste.