Ferdinand Ansah (links).
Volledig scherm
Ferdinand Ansah (links). © EF

Ansah kan nog even chillen, daarna start cruciaal judoseizoen

SPORT OF STUDIE?Feestje hier, feestje daar. Lekker eten met vrienden. Ferdinand Ansah geniet nog even met volle teugen van zijn vrijheid. Maar vanaf komende week gaat de blik van de judoka weer op 'oneindig'. Het wordt immers een belangrijk seizoen voor de topsporter uit Laren.

Geen Spaanse Costa, Turkse Rivièra of andere tropische oorden voor Ferdinand Ansah. Wél een Nijmeegs studentenhuis. De judoka uit Laren heeft dit jaar maar een week vakantie en spendeert die in de stad waar hij rechten studeert. 

Vorstelijk

,,Lekker een beetje chillen", vertelt de 24-jarige Achterhoeker terwijl hij met zijn 'matties' net van het toetje na een vorstelijke maaltijd geniet. ,,En af en toe naar een feestje. Dat is kort samengevat mijn vakantie dit jaar."

Het is opladen voor het serieuze werk. Vanaf volgende week richt Ansah zich weer op judo, er komt een belangrijk seizoen aan. ,,Het doel is een medaille op het EK in april ", verklapt de Larenaar. ,,Dat kan bepalend zijn bij de vraag of ik wel moet doorgaan als topsporter."

Realist

Want Ansah mag dan verslingerd zijn aan de judosport, de student is ook realist. ,,Alle inspanningen en opofferingen moeten wel ergens toe leiden", stelt hij klip en klaar. ,,Levert het te lang geen aansprekende internationale resultaten op, dan moet ik me serieus afvragen of ik wel door moet gaan. Dan moet ik wellicht stoppen en me volledig richten op de studie."

Daarmee wordt een eerder doel van Ansah - de Olympische Spelen - onhaalbaar. Want Tokio 2020 gaat sowieso aan zijn neus voorbij. ,,Ook al zou vanaf nu alles perfect gaan en win ik alles wat er te winnen valt, dan nog zit Tokio er niet in. De bond koos in mijn gewichtsklasse - tot 100 kilo - al min of meer voor Michael Korrel."

Daar heeft Ansah geen moeite mee. ,,Sterker nog, ik snap het heel goed. Als ik het zou zijn, zou ik het ook prettig vinden om al vroeg te weten waar ik aan toe ben. Dan kan je je volledig richten op de Spelen."

Graadmeter

Als die kans zich voor de Larenaar aandient, dan is het niet eerder dan in 2024. Mits hij ruim voor die tijd niet is afgehaakt. ,,Een goed komend seizoen is cruciaal. De eerste graadmeter is het NK, eind september. Daar verdedig ik mijn titel en kan ik zien hoe ik ervoor sta ten opzichte van de binnenlandse concurrentie."