De opmars van de Apeldoornse schermers Quinton Faas en Dirk-Jan Bouwman (rechts) bij het EJK in Porec eindigde voortijdig. ,,Je hoopt natuurlijk altijd op meer.''
Volledig scherm
De opmars van de Apeldoornse schermers Quinton Faas en Dirk-Jan Bouwman (rechts) bij het EJK in Porec eindigde voortijdig. ,,Je hoopt natuurlijk altijd op meer.'' © Kevin Hagens

Apeldoornse schermers Bouwman en Faas blijven leren op de lange loper

Bij het EK junioren werden de schermers Dirk-Jan Bouwman en Quinton Faas twaalfde met de nationale ploeg. Er valt nog voldoende te verbeteren voor de jonge Apeldoorners van Surtout.

Via wereldbekerwedstrijden, eerder dit seizoen, plaatsten Dirk-Jan Bouwman en Quinton Faas zich voor de Europese jeugdkampioenschappen in Kroatië. ,,We hadden wedstrijden in Polen, Bulgarije, Duitsland en Frankrijk. Onze prestaties waren aanleiding ons uit te nodigen voor dit EK", vertelt de 20-jarige Faas.

Individueel en team

Het was voor beide schermers de derde deelname. ,,We hadden ons individueel geplaatst, samen met twee andere Nederlanders. Met elkaar mochten we ook aan de teamwedstrijd deelnemen."

Quote

Het is goed dat ze de bond vroeg of we wel wilden gaan vanwege corona, maar wij hebben geen seconde getwijfeld

Dirk-Jan Bouwman

Voor de schermers was alles goed geregeld, maar het coronavirus zorgde voor spanning vooraf. ,,Vanuit de KNAS, de schermbond, kregen we een week voor het EK nog de vraag of we wilden gaan. Het is goed dat ze het vroegen, maar wij hebben geen seconde getwijfeld", zegt Bouwman (19).

Grenzen dicht

Wel was de vlucht aangepast. ,,We zouden vliegen via Venetië, maar reisden nu via Zagreb naar Porec. Er was een kans dat de grenzen zouden dichtgaan en we wilden niet het risico lopen het toernooi te missen."

In Kroatië was alles tot in de puntjes verzorgd. ,,We zaten met sporters en begeleiders in hetzelfde hotel, op zo'n 2 kilometer van de hal. Ook in het hotel hadden we een mooie trainingszaal. Dat was perfect", weet Faas.

Quote

Mijn doel was goed door de vervolgron­des te komen. Dat lukte helaas niet, ik werd 54ste. Dat was een teleurstel­ling

Quinton Faas

Zaterdag deden de teamgenoten van de Apeldoornse schermclub Surtout mee op het onderdeel sabel. Bouwman kwam het verst, hij werd 33ste. ,,Ik had niet verwacht dat ik zover zou komen. Ik ben tevreden." Faas was dat een stuk minder. ,,Mijn doel was goed door de vervolgrondes te komen. Dat lukte helaas net niet en ik werd 54ste. Dat was een teleurstelling."

Mooie opsteker

Namens Nederland kwamen ze nog een keer op de loper. In de eerste ronde van de landenwedstrijd namen ze het op tegen Rusland en Bulgarije. Faas: ,,Vorig jaar verloren we van die landen. Nu wonnen we nipt van Bulgarije (45-44), een mooie opsteker. Rusland was helaas te sterk (23-45).”

Het team ging voor de negende plaats, maar het werd de twaalfde, na nederlagen tegen Roemenië en Groot-Brittannië. Bouwman: ,,We zijn daar niet ontevreden over, maar natuurlijk hoop je op meer."

Voor Faas zitten de internationale wedstrijden er voorlopig op. Bouwman gaat begin april nog naar Salt Lake City voor het jeugd-WK. ,,Daar wil ik weer de laatste 64 halen. Dat behoort zeker tot de mogelijkheden."

Quote

We doen op het NK mee bij de junioren en de senioren. Daar is voor ons in beide categorieën een podium­plaats het doel

Dirk-Jan Bouwman en Quinton Faas

Daarna richt het duo het vizier op het NK van eind april in Rotterdam. ,,We doen bij de junioren en de senioren mee. Daarbij is voor ons in beide categorieën een podiumplaats het doel. Vervolgens is er nog het NK equipe in Omnisport. Daar willen we de wisselbeker terugwinnen met Surtout."

Er zijn dus nog genoeg doelen voor de Apeldoornse schermers.