Landstede Hammers (met rechts Nigel van Oostrum) en Donar willen met de topclubs bekijken of een BeNeLeague haalbare kaart is.
Volledig scherm
Landstede Hammers (met rechts Nigel van Oostrum) en Donar willen met de topclubs bekijken of een BeNeLeague haalbare kaart is. © Frans Paalman

Basketbalclubs, met Landstede Hammers, starten onderzoek naar BeNeLeague

BASKETBALDe basketbalclubs uit België en Nederland hebben ingestemd met een diepgaand onderzoek naar de haalbaarheid van een gezamenlijke BeNeLeague. ,,We zien een groot belang qua sportiviteit, groeiende belangstelling en middelen’’, reageert secretaris Jan Loeffen namens Landstede Hammers.

De clubs zijn unaniem voorstander van een onderzoek. ,,Op dit moment wordt het beschouwd als een verloving’’, stelt Loeffen. ,,Om te kunnen trouwen gaan we goed kijken naar de consequenties: hoe gaan we dit precies doen en wat zijn exact de te verwachten gevolgen? Zeg maar de huwelijkse voorwaarden. Er zijn nadelen, kijk bijvoorbeeld naar de afstanden, tegelijk zien we ook veel voordelen.”

Ramses Braakman, de voorzitter van de Dutch Basketball League (DBL) stelt dat de clubs al langer op zoek zijn naar een grotere league competitie. ,,We voorzien dat een gecombineerde competitie samen met de Belgische league in grote mate gaat bijdragen aan onze ambities.’’

Kleiner

De Nederlandse topclubs (Landstede, Donar, Leiden en Heroes) zijn traditioneel wat kleiner dan de beste clubs van België (Oostende, Charleroi, Antwerpen en Mons). Oostende staat in de achtste finale van de inmiddels afgebroken Champions League.

Het besluit tot een verregaande studie is genomen na een haalbaarheidsonderzoek, onder leiding van bureau Hypercube. In die fase is gesproken met clubs, sponsoren, partners en pers. Een enquête onder supporters leverde 1200 reacties op. Voor het onderzoek worden werkgroepen ingericht, die zich buigen over de voorwaarden op sportief, commercieel en financieel vlak. De clubs willen voor het einde van het jaar een besluit nemen, zodat de BeNeLeague opgestart kan worden in september 2021.