Jeroen Nijhuis (links) en Frankwin Mussche staan open voor verdere samenwerking van AV PEC 1910 en BB Lopers, die samen borg staan voor de Wijthmenerplascross.
Volledig scherm
Jeroen Nijhuis (links) en Frankwin Mussche staan open voor verdere samenwerking van AV PEC 1910 en BB Lopers, die samen borg staan voor de Wijthmenerplascross. © Pedro Sluiter Foto

BB Lopers en AV PEC, dat gaat wel samen

De BB Lopers is een afsplitsing van AV PEC. Maar de laatste tijd trekken de twee atletiekverenigingen samen op. Zo ook nu, bij de Wijthmenerplascross.

De organisatie van de cross aan de Wijthmenerplas, voor recreanten en fanatiekelingen, is in handen van de BB Lopers én AV PEC. De wedstrijd is de eerste van vier in de Gelders Overijsselse Cross Competitie, naast de wedstrijden in Harderwijk, Epe en Emmeloord. De organisatie wilde graag een wedstrijd in Zwolle toevoegen. ,,We vinden het leuk om aan te sluiten’', zegt Jeroen Nijhuis, lid van de wedstrijdorganisatie van PEC.

Kruisverbanden

De BB Lopers werd in 2010 op initiatief van Berthold Berger opgericht, als afsplitsing van AV PEC. Nu is er dus ruimte voor samenwerking. ,,Voor mijn gevoel is er nooit veel afstand geweest. Er zijn veel kruisverbanden, de verhouding tussen beiden is wel goed”, stelt Frankwin Mussche.

De zoon van de voorzitter van de BB Lopers is een mooi voorbeeld, hij traint namelijk bij PEC. Dus is Mussche ook als vrijwilliger betrokken bij PEC, bijvoorbeeld als speaker bij het clubkampioenschap. ,,Mijn zoon vindt dat minder leuk, dat zijn vader weer door die microfoon loopt te roepen’', lacht Mussche.

De leden van beide clubs trekken regelmatig samen op. Ze zaten afgelopen weekeinde gebroederlijk op de boot naar Terschelling voor de Berenloop. ,,Het sociale aspect is ook belangrijk’', weet Mussche.

Quote

Het is draaien en keren. Heuveltje op, heuveltje af. Een echte cross

Jeroen Nijhuis

Nu is er de Wijthmenerplascross, waar zaterdag ongeveer 400 lopers aan meedoen. Nijhuis: ,,Het is een mooie locatie, een uitdagend parcours. Voor de pupillen is het ook leuk. Ze lopen meestal in Heerde en Kampen, nu hebben ze een thuiswedstrijd.’' Mussche omschrijft het parcours als uitdagend en selectief. ,,Het is draaien en keren. Heuveltje op, heuveltje af. Een echte cross.’'

Met de cross begint het winterseizoen. Het helpt de atleten voor de rest van het jaar. Mussche: ,,In de winter leg je de basis. Je kweekt kracht en conditie met de crossen. Het is echt een wedstrijd om fit aan de winter te beginnen, een hele mooie wedstrijd om aan mee te doen.’'

Samenwerking smaakt naar meer

De samenwerking van de twee verenigingen smaakt ook naar meer. ,,We willen in de toekomst ook iets samen doen met de baanwedstrijden. We hebben bijvoorbeeld een goede sprintploeg, maar het aantal regionale wedstrijden is beperkt. Vroeger was er het DSM-circuit, maar dat is er nu niet meer. Nu heeft Isala’96 uit Kampen er ook wel oren naar om een wedstrijd te organiseren, dan heb je toch een klein circuit’', legt Nijhuis uit. ,,Wij kunnen dan bijvoorbeeld tijdens de BB Lopers Baan Classic ook een 1500 meter voor junioren organiseren, om iets voor de jeugd te bieden’', vult Mussche aan.

Maar eerst is daar de Wijthmenerplascross.