Volledig scherm
Dit was toch wel hét beeld van de Berkumloop: Hillary Kipkoech in zijn eentje, ver voor de concurrentie. Nummer twee Henk Smalbrugge (Hasselt) kwam 4,5 minuut (!) later over de streep. © Frans Paalman

Berkumloop: gezellig rondje en ideale training

Geen grote prijzenpot, wel Keniaanse broodlopers (bij de mannen en de vrouwen) op het hoogste schavot. Hoe krijgt de organisatie van de Berkumloop dat telkens voor elkaar?

Met tijden waar in Nederland maar weinigen aan kunnen tippen, winnen Hillary Kipkoech (in 29,15) en Mercy Njorogo (34,51) de 10 kilometer van de Berkumloop, zoals er zo vaak een Keniaan de hoogste podiumplek bestijgt in wijkcentrum De Weijenbelt. Atletenmanager Gerard van der Veen heeft het prijzengeld al meer dan eens uitgedeeld aan lopers uit zijn stal. Het is, net als op de Halve Marathon, dankzij Van der Veen dat er elk jaar een aantal razendsnelle Kenianen aan de start staat van de wijkloop.

Geen startgelden

,,Er zijn hier geen startgelden, maar wij zeggen altijd tegen de atleten: ‘Of je gebruikt het als heel goede snelheidstraining waarbij je nog een zakcentje kunt verdienen of je gaat een gewone training doen’. Op die manier zijn er eigenlijk altijd wel een paar Kenianen die mee willen doen. Dan zullen ze misschien op 90, 95 procent lopen, maar dan hebben ze wel een goede snelheidstraining gehad."

Volgens winnaar Kipkoech is er van '90 procent' geen sprake, zegt hij kort na de finish. Het parcoursrecord (28,17) was het doel, maar met de tijd van 29,15 is hij toch 'very happy'. ,,Een goede tijd, de omstandigheden waren goed hier", vertelt de man die onlangs al de Hemmeromloop in Noord-Holland op zijn naam schreef. ,,Na de Berkumloop loopt hij nog één of twee wedstrijden. Die Kenianen zijn een week of vier in Nederland", zegt Van der Veen.

Leuk zakcentje

Hoewel de hoofdprijs van 150 euro niet veel lijkt voor een topatleet, is het voor de Kenianen een leuk zakcentje. ,,Kenianen die buiten Kenia lopen, doen dat voor het geld", weet Van der Veen.

Voor de winnaar van de 5 kilometer, Michiel Veldman, ligt dat heel anders. ,,Ik loop hier niet voor het geld", zegt de regionale topatleet uit Nieuwleusen, die local hero Joep Emmen achter zich houdt. ,,Het is vooral geschikt om wedstrijdhardheid op te doen. Voor mensen met werk en een gezin is het ook ideaal, zo'n loop op dinsdagavond. Dat is normaal gesproken toch al een trainingsavond."

Extra dimensie

Rutger Blankvoort, voor het derde jaar voorzitter van de organisatie, vindt dat de toppers de Berkumloop een extra dimensie geven. ,,Het is de kers op de taart", zegt Blankvoort, die voor de start de cheques overhandigt aan de goede doelen: 4.213 euro voor de Monicares Foundation, 4.173 euro voor Wijkvereniging Berkum en 4.473 euro voor KIDS Zwolle. ,,Wat ons vooral drijft, is dat wij een leuke, gezellige loop voor en door Berkum willen neerzetten. En uiteraard de goede doelen."

Het is een recept dat al 29 jaar aanslaat. De populariteit van de Berkumloop blijkt elk jaar tijdens de inschrijving, die dit jaar al binnen twee dagen vol was met 1750 deelnemers. Of de organisatie voor de dertigste editie iets bijzonders in petto heeft? Van der Veen: ,,Hopelijk komt er extra budget vrij om wat meer topatleten te strikken."