Mika Smelt, waterpoloër van het Borculose BZC, zit niet bij de EK-selectie.
Volledig scherm
Mika Smelt, waterpoloër van het Borculose BZC, zit niet bij de EK-selectie. © BSR Agency

BZC’er Mika Smelt valt buiten selectie voor EK waterpolo

BZC’er Mika Smelt is door bondscoach Harry van der Meer niet opgenomen in de EK-selectie. Die mededeling van de bondscoach maandagmiddag kwam echter niet als een grote verrassing voor de 22-jarige midachter van de Borculose eredivisionist.

De voor de tweede maal bij BZC teruggekeerde Smelt achtte de kans op een plek in de EK-ploeg namelijk al klein. ,,We hebben vier midachters en het niveau ligt heel dicht bij elkaar. Aangezien ik pas in november weer ben aangesloten bij de selectie, kom ik er niet makkelijk in de basis.”

Smelt gooide twee jaar geleden zelf de handdoek in de ring, omdat hij niet het idee had dat een plek in het Oranje van de toenmalige bondscoach Robin van Galen haalbaar was. Hij stopte daarop met trainen bij de selectie. ,,Nu krijg ik het vertrouwen van de bondscoach en heb ik het idee dat er echt iets te halen valt als ik doorzet.”

Onverwacht opgeroepen

Na twee jaar afwezigheid werd Smelt halverwege november onverwacht opgeroepen bij de World-League wedstrijd tegen Servië, het land waar hij tot voor kort speelde bij VIKA Stari Grad. Na eerder een jaar te hebben gespeeld bij het Spaanse Molins de Rei, was het zijn tweede buitenlandse avontuur. Maar dat staakte hij naar eigen zeggen omdat hij niet rond kon komen van het bestaan daar. 

,,Mijn oproep voor Oranje had daar dus niet veel mee te maken. Dat ik werd opgeroepen was voor mij ook een grote verrassing. Doordat ik wederom in het buitenland speelde, was ik een hogere trainingsintensiteit gewend en is de stap naar Oranje makkelijker. Nu ik weer in Nederland ben, is het fijn dat er in Zeist een programma is, zodat ik extra kan trainen.”

Eén van de beste midachters van Nederland is zodoende met BZC weer in de eredivisie te bewonderen. Volgende week wacht Smelt bij de competitiehervatting zijn eerste wedstrijd tegen ZPB.