Volledig scherm
Tineke Beke. Foto: Rob Voss

Clubhelden | Eerst komt de club, dan het werk

APELDOORN - In een tijd waarin de vrijwilligers niet meer voor het oprapen liggen, kan Tineke Beke er nog steeds geen genoeg van krijgen. De 61-jarige Apeldoornse staat elke dag voor haar ‘handbalclubje’ klaar. “Ik probeer AHV Achilles draaiende houden met de mensen om me heen. Maar dat is weleens lastig.”

Beke doelt daarmee op het feit dat mensen weinig tijd meer hebben voor vrijwilligerswerk in het dagelijkse leven. Dat ziet ze ook bij Achilles. “Mensen hebben het tegenwoordig veel drukker. Het wordt steeds lastiger om trainers, coaches en scheidsrechters te vinden”, beweert Beke, die mede daardoor ontzettend actief is bij haar club.

Wedstrijdsecretariaat
Zo is ze wedstrijdsecretariaat, geeft ze training aan twee groepjes van de E-jeugd, is ze betrokken bij de organisatie van het jaarlijkse veldhandbaltoernooi, zorgt ze voor het materiaal in de sporthallen en voor de shirtjes. “En als het moet, poets ik het clubhuis, schilder of veeg ik het. Ik heb ook een tijd in het bestuur gezeten, maar daar ben ik onlangs uitgegaan. Soms zeg ik weleens: ik regel mijn werk om mijn handbalclub heen. Eerst komt de handbalclub en dan mijn werk. Ja, elke club heeft wel een paar van die gekken nodig. En met gekken bedoel ik fanatiekelingen!”