Volledig scherm
Jan Berendsen. Foto: Wilbert Bijzitter

Clubhelden | 'Het is één grote derde helft'

ZWOLLE - Als Jan Berendsen op woensdagavond de kantine van SV Zwolle betreedt, herleeft hij op zijn manier de tijden van vroeger, met zijn maten van weleer. Niet fris gedoucht na een pittige voetbaltraining, maar hangend over een biljarttafel, met een keu in zijn hand.

Nu doet hij dat wel vaker, de kantine van SV Zwolle binnenstappen. Zeven dagen per week, beter gezegd. Vaak om klusjes te doen, kleine en grote. Maar de woensdag is de avond van ontspanning, als er even geen lijnen gekalkt hoeven te worden, of netten gerepareerd. ,,Het is voor ons één grote derde helft”, lacht Berendsen, die standaard met een man of zes een biljartje legt. ,,Maar we zijn nooit als laatste weg. Althans, niet meer. Vroeger wel.”
Toen voetbalde hij nog. Inmiddels kijkt hij vooral. Naar zijn kleindochter, of andere jeugdteams op zaterdag. Zelf speelde hij lange tijd in het derde, tot hij er op zijn vijftigste mee kapte, net als veel ploeggenoten. Eerste gedachte: wat moeten we nu in hemelsnaam op woensdag doen? ,,Die avond was heilig voor ons allemaal, dus toen hebben we een biljartclub opgericht. Volgend jaar vieren we ons twintigjarig jubileum.”