Hussain Jafari, Jawad Bawar en Danish Malik (vlnr) trekken de kar bij Cricketclub Zwolle.
Volledig scherm
Hussain Jafari, Jawad Bawar en Danish Malik (vlnr) trekken de kar bij Cricketclub Zwolle. © Frans Paalman

Cricketclub moet in Zwolle vanaf nulpunt beginnen

Danish Malik uit Nieuwleusen en de Zwollenaren Jawad Bawar en Hussain Jafari zijn drie cricketfanaten. Vrienden en vastberaden om als nieuw bestuur een boost te geven aan Cricketclub Zwolle.

De plannen zijn helder en realistisch. Meer leden, meer sponsors en deelname aan de competitie met als doel om hogerop te komen. Dromen doen ze ook. Zo moet de club in 2025 een jeugdteam hebben. Gemakkelijk is het allemaal niet. ,,We zijn echt vanaf nul gestart.”

Cricketclub Zwolle werd in 2010 opgericht. Na een aantal jaren in de competitie nam het ledenaantal af. Het was te weinig om in competitieverband te kunnen spelen. Tijdgebrek van het oude bestuur gaf de club ongewild het laatste zetje naar een jarenlange pas op de plaats.

Nieuw leven

,,Jawad en ik reden een keer na een wedstrijd samen terug en zeiden: we moeten in Zwolle cricket weer nieuw leven in blazen”, aldus penningmeester Jafari. De twee, spelend bij Salland in Deventer en bij Hengelo, vonden Danish Malik aan hun zijde. Hij speelde ooit de allereerste wedstrijd voor cricketclub Zwolle, zwierf uit naar Rotterdam, maar woont inmiddels in Nieuwleusen. Malik is de nieuwe voorzitter. ,,Ik liep ook met het idee rond om wat te doen. We vullen elkaar goed aan, weten wat we doen en kunnen en we hebben alle drie een enorme passie voor cricket.”

Zoektocht

Concreet betekent dat allereerst de zoektocht naar meer leden. Voor het spelen van een wedstrijd is een elftal nodig, maar met elf spelers red je het niet. Inmiddels zijn een kleine twintig fanaten lid. Het bestuur is druk bezig om meer leden te werven. ,,We hebben inmiddels clinics gegeven op het Meander College. Ook willen we clinics voor bedrijven verzorgen. Scholen kunnen ons ook benaderen.”

,,Daarnaast is cricket heel interessant voor IT-bedrijven. Zij hebben vaak vooral personeel uit India, maar ook uit Pakistan en Sri Lanka. In die landen is cricket enorm populair. Wist je dat cricket wereldwijd na voetbal de grootste sport is? Voor de ontspanning is cricket voor die mensen en dus bedrijven echt heel erg geschikt”, stelt Jafari vol overtuiging.

Quote

In het westen is cricket veel populair­der dan in deze regio

Jawad Bawar, secretaris Cricketclub Zwolle

Het tweede doel is om in de komende zomer met minimaal één volwaardig team in de competitie te spelen. Secretaris Bawar: ,,Dat betekent dat we in de derde klasse moeten beginnen. Dat is het laagste niveau. Bij Hengelo speel ik in de overgangsklasse, dat is het derde niveau van Nederland. Ik heb eerder in Utrecht en Almere gespeeld. In het westen is cricket veel populairder dan in deze regio. Maar de bond vindt het wel belangrijk dat er meer clubs in het oosten komen, want hier heb je nu alleen maar Salland en Hengelo.”

Clubhuis

Cricketclub Zwolle maakt gebruik van de velden op sportpark De Marslanden. De contacten met de cricketbond KNCB en de gemeente Zwolle zijn goed. Ook zijn er gesprekken geweest met SV Zwolle en de Rugbyclub Zwolle over de velden en het gebruik van het clubhuis.

De drie liefhebbers hebben al gemerkt dat er nog veel te doen is om de cricketvereniging uiteindelijk goed in het gareel te krijgen. ,,Klopt, het is allemaal niet gemakkelijk en er komt echt heel veel bij kijken. Ondanks dat het veel tijd en energie kost, willen wij het heel serieus aanpakken.”