Coach Henk Wahl (bril) houdt ook na de promotie van Dash vast aan zijn visie: de jeugd een kans geven.
Volledig scherm
Coach Henk Wahl (bril) houdt ook na de promotie van Dash vast aan zijn visie: de jeugd een kans geven. © Archief Arjan Gotink

Dash-coach Henk Wahl standvastig na promotie: jeugd blijft vooropstaan

volleybalHenk Wahl keert met de volleybalsters van Dash na een jaar terug op het derde niveau van Nederland. Opvallend is dat de coach, bezig aan zijn derde periode in Vorden, blijft vasthouden aan de visie waarmee hij vorig jaar zo verrassend promoveerde naar de eerste divisie.

De jeugd een kans geven en plezier zijn de twee belangrijkste uitgangspunten van de trainer. Bij de dorpsclub vindt de coach het belangrijk dat ‘eigen’ speelsters de voorkeur krijgen boven speelsters van buitenaf. Vorig seizoen bleek dat een gouden zet. Met een groot aantal doorgeschoven speelsters uit de eigen jeugd sloeg de zeer jonge ploeg zich onbevangen naar de play-offs, waarin zeer verrassend promotie werd afgedwongen.

Potentieel

Gezocht naar versterking voor dit seizoen heeft Wahl dus niet, al zou het de kans op de gehoopte handhaving allicht groter maken. Sterker nog, in plaats daarvan hevelde Wahl voor dit seizoen met Amke Pasman en Pien Meyer nog maar eens twee tieners over uit de jeugd. De selectie bestaat uit twaalf speelsters. ,,Die meiden verdienen een kans. Daarbij hebben ze het potentieel om in de eerste divisie te spelen, het is alleen de vraag of dat er dit seizoen ook meteen uitkomt.”

Wat Wahl met zijn beleid wil voorkomen, is dat de club met speelsters van buitenaf zich krampachtig handhaaft in de eerste divisie en zo de doorstroming vanuit de jeugd stokt. ,,Als het beter is om nog een jaar ervaring op te doen in de tweede divisie, zou ik bij wijze van spreken zo weer een niveau lager gaan spelen.”

Belangrijkste zet

Dat was misschien wel de belangrijkste zet van Wahl, toen hij vorig jaar als trainer van het tweede het roer overnam van Tjarko Muis. Die lag in de clinch met het bestuur en vertrok. De club trok zich mede door stoppende speelsters terug uit de eerste divisie en Wahl besloot een trede lager te gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Met groot succes als gevolg.

Nuchter is Wahl in zijn kijk op dit seizoen, dat zaterdag begint met een thuiswedstrijd tegen het tweede van eredivisionist Apollo 8. ,,We gaan een paar keer verliezen met 4-0, dat gaat echt wel gebeuren. Daar moet je dan maar mee om zien te gaan.” Wahl houdt het simpel. ,,We moeten doen wat we vorig seizoen deden, maar dan beter. Er wordt in de eerste divisie met name harder geserveerd.” De tegenstanders worden door Wahl ook niet ‘dood geanalyseerd’. ,,In de voorbereiding hebben we tegen ze gespeeld. Ik kijk, schrijf vervolgens wat dingen op en dat is het.”