Volledig scherm
De IJsselstreek is in vorm. © Dick Soepenberg, Sportfoto Photoagency

De IJsselstreek kan kroon zetten op topseizoen

WIELRENNENDe IJsselstreek kan terugkijken op een geslaagd wielerjaar. De elite- en beloftenformatie veroverde de individuele nationale titels bij de clubrenners op zowel de weg als de tijdrit. Komend weekeinde aast de formatie van Marc Zonnebelt op de eindzege in de clubcompetitie.

Wat staat er op het spel?

De clubcompetitie is een reeks voor ruim dertig clubteams uit het hele land. Deze teams hebben een voorronde van acht wedstrijden achter de rug, waaronder de Parel van de Veluwe (Harderwijk) en de Zuiderzeeronde (Dronten). De beste 25 ploegen strijden om de eindprijzen, maar ze nemen de punten uit de voorronden mee.

Hoe staat De IJsselstreek ervoor?

Achter de Twents-Sallandse formatie VolkerWessels-Merckx staat De IJsselstreek, met acht punten minder (208 om 200). De winnende formatie van het finaleweekeinde krijgt 60,1 punten. De nummer twee 56 en de nummer drie 52. Wint De IJsselstreek de finale, en wil het de eindzege mee naar de Veluwe nemen, dan moet VolkerWessels-Merckx derde of lager eindigen.

Hoe ziet het finaleweekeinde eruit?

Dit weekeinde worden in Noord-Holland drie onderdelen verreden. De zaterdag begint met een ploegentijdrit (op dit onderdeel is De IJsselstreek ongeslagen dit jaar) en een omloop van 12 kilometer die 7 keer verreden moet worden. Dat gebeurt in Ursem. Een dag later is Enkhuizen uitvalsbasis voor een 160 kilometer lange omloop over een rondje van 6,5 kilometer. Het eindklassement wordt opgemaakt op basis van tijd.

Hoe is het met de vorm gesteld?

Daar zal ploegleider Marc Zonnebelt weinig zorgen over hebben. Zijn renners reden de afgelopen maand in de criteriums van podiumplek naar overwinning. Bovendien liep De IJsselstreek de afgelopen drie wedstrijden gestaag in op de koploper, die eigenlijk al vanaf de openingswedstrijd in Veendam de beste papieren voor de eindzege leek te hebben.

Wat is de kracht van dit team?

Met de komst van extra hoofsponsor - Allinq - heeft de formatie meer budget gekregen. Bovendien keerden met Jasper Schouten (Dronten) en Gerco Pastoor twee renners terug van continentaal niveau. Marien Bogerd (ook secretaris van de vereniging) en Robin Lowik zetten dit jaar een geweldige stap in hun ontwikkeling. Al met al staat er een stevig blok met veel individuele kwaliteiten. Schouten ontbreekt dit weekend, Maarten Vierhout, Alain Broos en Gino Vierhouten gaan met Lowik, Bogerd en Pastoor mee naar Noord-Holland.