Volledig scherm
Dynamo op weg naar huis © Screenshot Flightradar24

De Lange Mannen naar Siberië: Dynamo weer op weg naar huis

BlogDinsdag speelden de volleyballers van Dynamo in het verre Novosibirsk de heenwedstrijd in de achtste finale van de CEV-Cup tegen Lokomotiv. Het verloor, zonder dat het werd weggeslagen, toch met 3-0. In een blog houden wij je op de hoogste van de ontwikkelingen: van de reis tot de wedstrijd zelf, met verschillende wetenswaardigheden over de tegenstander.

Woensdag 29 januari, 8.15 uur

Om kwart over vier Nederlandse tijd is het Dynamo-gezelschap, ongetwijfeld met gemengde gevoelens, weer in het vliegtuig gestapt voor de terugreis naar Nederland. Tussenstap Moskou is inmiddels bijna bereikt en om kwart voor twee is de landing in Düsseldorf voorzien. Daarna gaat het 'gewone leven’weer verder. Zaterdag wacht Zaanstad en daarmee eindigt dit blog.

Dinsdag 28 januari, 20.30 uur (lokale tijd)

Lokomotiv en Dynamo waren twee en en halve set nagenoeg aan elkaar gewaagd, maar voor Dynamo staan er toch teleurstellende eindcijfers op het bord: 3-0 (25-23, 27-25, 25-18).

De eerste twee sets werden beslist op details. In de eerste set kwam Dynamo in de eindfase sterk terug, onder meer dankzij een prachtige rally, maar het punt daarna ging knullig verloren, waardoor het 22-19 werd in plaats van 21-20. Ook op setpunt was de uitvoering van de set-up niet goed, waardoor de set nipt verloren ging.

In de tweede set waren de rollen omgedraaid en pakte Dynamo een voorsprong, die tegen het einde steeds een stukje kleiner werd. Door een goede ingeslagen bal van Nico Manenschijn kwam Dynamo wel op setpunt, maar dat wist het niet te benutten. Lokomotiv deed dat even later wel. Ook de derde set ging aanvankelijk gelijk op tot 9-9. Bij Lokomotiv kwam daarna Dmitrii Lyzik in een ploeg, een 19-jarige van 2 meter 14, die met een aantal goede blokkereringen Dynamo in verlegenheid bracht. De Apeldoorners waren niet meer bij machte de wedstrijd nog te kantelen.

Dynamo moet daarom de thuiswedstrijd met 3-0 of 3-1 winnen om een golden set af te dwingen. Een enorm lastige en volgens coach Redbad Strikwerda te moeilijke opgave. 

Volledig scherm
Wedstrijdbeeld van CEV Cup duel achtste finale tussen Lokomotiv Novosibirsk - Draisma Dynamo © Draisma Dynamo

Dinsdag 28 januari, 15.00 uur (lokale tijd)

Dynamo maakt zich op voor de wedstrijd, die over vier en een half uur begint. De spelers zijn bijgepraat over de tegenstander en gaan na een sessie in het krachthonk en een lunch richting de Arena. De wedstrijd is te bekijken via de livestream van de CEV. Maar voor niets gaat helaas alleen de zon op, de kosten om deze stream te kunnen bekijken bedragen € 4,99. 

https://www.eurovolley.tv/en-int/playerpage/111417

Volledig scherm
Analyse van de tegenstander met videobeelden © Dynamo

Overigens zijn de Apeldoorners zeker niet de eerste ploeg die ver in Rusland aantreedt. Twee jaar terug was coach Redbad Strikwerda met zijn toenmalige club Orion al tegenstander van Surgut, dat ruim duizend kilometer noordelijker ligt dan Novosibirsk. Orion ging twee keer onderuit tegen de Russen. Lycurgus uit Groningen speelde vier seizoenen geleden in de Challenge Cup zelfs twee keer binnen een maand in Siberië. Ook zij troffen Surgut (en wonnen wel), maar verloren vervolgens van de club met de welluidende naam Fakel Novy Urengoy, tegen de poolgrens aan. Deze topclub was het eindstation. 

Maandag 27 januari, 20.30 uur

Terwijl de spelers hun ledematen los gooiden in een training en ‘kennis maakten’ met de hal waar het dinsdag moet gaan gebeuren is het een mooi moment om even stil te staan bij de tegenstander: Lokomotiv Novosibirsk, oftewel: Локомотив Новосибирск.

Volledig scherm
Dynamo traint een dag voor de wedstrijd tegen Lokomotiv Novosibirsk © Dynamo
Volledig scherm
De stand in de Russische Superleague. © Dynamo

Het wordt een grote uitdaging voor Dynamo om met een goede uitgangspositie weer koers te zetten naar Nederland. Lokomotiv is een gevestigde naam in het Russische volleybal en is ook internationaal vermaard, dankzij de zege in de CEV Champions League in 2013. In het lopende seizoen lijkt de ploeg op weg naar de Russische titel, want in de Superleague heeft het inmiddels een voorsprong van zes punten op ook al een Dinamo, maar dan uit Moskou. Vrijdag speelde de ploeg voor het laatst. In de Siberische ‘derby’ tegen Surgut (twee vlieguren of een etmaal rijden verderop) won Lokomotiv met 3-1. Het won zes van de laatste zeven competitieduels.

Het gros van de spelers komt uit Rusland, de enige buitenlandse spelers zijn Fabian Drzyzga uit Polen en Marko Ivovic uit Servië. De meeste spelers zijn ook voor hun land actief geweest. 

Bekijk hier de laatste update op de Facebookpagina van Dynamo.

Maandag 27 januari, 19:00 uur (lokale tijd)

Na een korte nachtrust in de ochtenduren in het Double Tree Hilton Hotel waar Dynamo verblijft, heeft het kennis kunnen maken met Novosibirsk met een opwarmwandeling in de vrieskou. Novosibirsk, gesticht in 1893, is na Moskou en Sint Petersburg de grootste stad van Rusland met ruim 1,6 miljoen inwoners. De stad ligt in het grotendeels lege Siberië, op zo'n 3.500 kilometer van Moskou waar een landklimaat heerst en de winters dus koud zijn. 

Volledig scherm
Dynamo op pad voor een wandeling door Novosibirsk © Dynamo

Inmiddels is Dynamo begonnen aan de voorbereiding op het duel, dat morgenavond om 19.00 plaatselijke tijd begint (13.00 uur in Nederland). Maandagavond staat een training op het programma. Dynamo treedt aan in de SKK Sever hal, waar drieduizend toeschouwers een plekje kunnen bemachtigen.

Maandag 27 januari, 14:00 uur (lokale tijd)

Een foto-update van Dynamo vanuit een licht besneeuwd Novosibirsk.

Maandag 27 januari, 9:30 uur (lokale tijd)

Iets na drie drie uur 's nachts Nederlandse tijd, met opnieuw een kleine vertraging, is de selectie van Dynamo aangekomen op de eindbestemming: Novosiborsk. Met een temperatuur van min tien vallen de omstandigheden alleszins mee, normaal is het in januari nog een stukje kouder in deze regio.

Volledig scherm
Dynamo Apeldoorn op weg naar Novosibirsk. De spelers doden te tijd bij de overstap op het vliegveld van Moskou. © Dynamo

Zondag 26 januari, 23:00 uur (lokale tijd)

Na een vlucht van ruim drie uur kwam het gezelschap van Dynamo aan op het vliegveld van Moskou, waar gewacht moest worden op het tweede deel van de vlucht naar Novosibirsk. In tegenstelling tot eerdere berichten is Dynamo met 21 mensen afgereisd. Rik van Solkema is achtergebleven in Apeldoorn, om daar met fysiotherapeut Twan Verboom verder aan zijn herstel te werken.

Lees het volledige Facebookbericht met foto's van Dynamo hier.

Zondag 26 januari, 18:15 uur

De SU2155 is vertrokken vanaf vliegveld Düsseldorf. Met een klein half uur vertraging heeft de delegatie van Dynamo het luchtruim gekozen. Om circa half elf lokale tijd wordt de aankomst in Moskou verwacht voor de overstap naar Novosibirsk.

Dynamo reist met 22 personen naar Siberië. Het grootste deel van die groep bestaat uit spelers (13) en daarnaast reizen twee coaches, een verzorger, een scout, een manager en vier supporters mee.

Zondag 26 januari, 12:00 uur

Volledig scherm
Dynamo speelt tegen Lokomitiv Novosibirsk dank zij een dubbele 3-0 zege op Polonia London eind vorig jaar. © Wout van Zoeren

Dynamo stapt in de bus voor vertrek vanuit Apeldoorn naar het vliegveld van Düsseldorf. Om vijf uur vanmiddag kiest het Dynamo-gezelschap het luchtruim voor een vlucht naar Moskou. Een vliegreis van drie en een half uur. Daarna gaat het verder richting Novosibirsk. Na een vliegreis van nog eens ruim vier uur met Aeroflot, komt het gezelschap volgens planning om vijf over drie vannacht aan in Novosibirsk. Het is daar dan op dat moment vijf over negen in de ochtend. Hallo, jetlag!

Dynamo bereikte de achtste finale door in de vorige ronde af te rekenen met Polonia London. Zowel thuis als uit werd met 3-0 gewonnen. In de eerste ronde hoefden de Apeldoorners nog niet in actie te komen. Lokomotiv schakelde in de vorige ronde het Franse Chaumont uit. Dat ging niet zonder moeite. Na een 3-0 overwinning in Novosibirsk, werd het in Chaumont 3-0 voor de Fransen. Lokomotiv won uiteindelijk de ‘golden set’.