Laura Bonthuis en Douwe Geluk gaan naar het EK in Moskou en misschien zelfs naar het WK in China, het beloofde land. ,,Iedereen die aan vechtkunst doet, zou een keer een bezoek moeten brengen aan de shaolin monnikken."
Volledig scherm
Laura Bonthuis en Douwe Geluk gaan naar het EK in Moskou en misschien zelfs naar het WK in China, het beloofde land. ,,Iedereen die aan vechtkunst doet, zou een keer een bezoek moeten brengen aan de shaolin monnikken." © Kevin Hagens

De vechtkunst is voor Bonthuis en Geluk een levensstijl

EK IN MOSKOUVlijmscherpe zwaarden, venijnige waaiers: tai chi en kungfu worden ook wel als bloedorstig gezien. Maar niets is minder waar, zeggen EK-deelnemers Douwe Geluk en Laura Bonthuis.,,Het gaat om een beter mens worden."

Douwe Geluk (50) en Laura Bonthuis (42) van de Apeldoornse vechtsportschool He Yong Gan zijn uitverkoren om Nederland te vertegenwoordigen op de onderdelen tai chi en kungfu tijdens het EK, komende week in Moskou. En daar zijn ze zelf ook nog altijd een beetje beduusd van.

De 'maatjes' Geluk en Bonthuis zijn een open boek. Hun uitstraling en gezichtsuitdrukking verraadt al wat ze denken en vinden voordat ze spreken. Als het EK ter sprake komt, schieten de emoties alle kanten op: ongeduld, opwinding, spanning. Pas sinds kort weten ze dat ze mogen meedoen en voor beiden is het hun grootste uitdaging tot nu toe.

Lichaam en geest

Op het EK wushu in Moskou worden wedstrijden gehouden in allerlei onderdelen van de traditionele Chinese vechtsport. Al die disciplines kennen hun oorsprong bij de shaolin monniken, bedoeld om lichaam en geest sterker te maken en als zelfverdediging. Het is oorspronkelijk bovenal een levensstijl. ,,Het gaat erom een beter mens te worden. Elke dag weer een beetje beter dan de dag ervoor", legt Bonthuis uit.

Dat principe hoeft niet te botsen met het wezen van de sport volgens Geluk. ,,Voor een topsporter als bijvoorbeeld Sven Kramer is schaatsen ook een levensstijl. In zekere zin geldt dat voor ons ook. Als ik mijn trainingsavond heb, komt daar niets tussen. Dat is een keuze die ik maak."

Uitvoeringen

Geluk doet op het EK mee op vier tai chi-onderdelen, Bonthuis op vijf onderdelen in tai chi en kungfu. In alle gevallen gaat het om uitvoeringen die door een jury worden beoordeeld, op onder meer kracht, uitstraling en lichaamsstanden. Bij tai chi is het ook belangrijk dat de bewegingen vloeiend worden uitgevoerd.

Uitvoeringen kunnen met en zonder wapen zijn. Naast het bekende zwaard kan dat ook een waaier zijn.

Wapens

,,Wapens waren in een bepaalde periode verboden, dus toen werden aan waaiers scherpe punten gezet", legt Bonthuis uit, terwijl de sportster ter verduidelijking met een waaier in de hand een snijbeweging maakt.

Niet iedereen die Chinese vechtsporten beoefent, doet aan wedstrijden. Geluk begon er een jaar of vijf terug pas mee en het had niet veel gescheeld of het was ook al direct geëindigd. ,,Het was op het NK shaolin en ik was al in de zaal toen ik dacht: ik ga dit niet doen. Zo nerveus was ik. Uiteindelijk heb ik toch doorgezet en ik won direct de eerste prijs."

Deelnemen aan wedstrijden doen ze voor zichzelf. ,,Het is een manier om beter te worden en zo anderen te kunnen helpen. En om te leren met spanning en druk om te gaan", zegt Bonthuis.

Sociaal

Bovendien zijn wedstrijden ook sociale evenementen. ,,Het is een kleine gemeenschap en je hebt allemaal dezelfde passie. Je leert elkaar snel kennen", weet Geluk. ,,En het zijn ook allemaal heel lieve mensen, dat valt mij elke keer weer op", voegt Bonthuis eraan toe.

Het avontuur in Moskou zou een nog mooier vervolg kunnen krijgen; Geluk en Bonthuis staan op de nominatie voor het WK in China, het beloofde land. ,,Dat zou helemaal fantastisch zijn", dromen ze al weg bij het idee. ,,We zijn daar nog nooit geweest. Maar iedereen die aan vechtkunst doet, zou een keer een bezoek moeten brengen aan de shaolin monniken. Dichter bij de basis kun je niet komen."