Volledig scherm
DOS Kampen moet na de vierde nederlaag van het seizoen in de stadsderby tegen Wit-Blauw een beslissingswedstrijd spelen. © Foto Freddy Schinkel

Degradatiewedstrijden voor KIOS, DOS Kampen en Juventa

KORFBALVoor DOS Kampen, KIOS en Juventa is het korfbalseizoen na de laatste competitieronde nog niet afgelopen. De drie teams moeten een beslissingswedstrijd om degradatie te voorkomen.

Voor de ploegen is het sentiment dat bij de beslissingswedstrijd komt kijken wel wat anders. Bij KIOS, acterend in de overgangsklasse A, zal er gelaten gekeken zijn naar de uitslag van Antilopen. De ploeg uit Leusden haalde uit bij OWK (13-20) en daarom is de wedstrijd van KIOS tegen Nic. op zondag bijzaak. Omdat HKV/Ons Eibernest niet won, blijft directe degradatie KIOS bespaard. KIOS ontmoet aankomende zaterdag DOS Kampen op het veld van SCO (Wolvega). Inzet is een plaats in de overgangsklasse.

Voor DOS Kampen werd het een dubbel zure zaterdag. Niet alleen ging de ploeg onderuit in de derby van Kampen tegen Wit-Blauw (12-20), ook AVO kwam door een zege bij Sparta langszij op de ranglijst. De brigade van Herman Egberts kwam er vooral aanvallend niet aan te pas tegen Wit-Blauw. ,,We hebben ze echt op hun plek gezet”, zag de winnende trainer Marc Houtman. Wit-Blauw had nog een kans op de titel, maar koploper Heerenveen maakte geen fout.

Twee wedstrijden voor het einde leek DOS Kampen aan een zege tegen ASVD genoeg te hebben voor lijfsbehoud. Maar dat bleek buiten een ongewone eindspurt van AVO gerekend. De bijna uitgeschakelde ploeg uit Assen pakte liefst negen punten uit vijf duels, tegenover twee van DOS Kampen. Het betekent voor André Beens dat hij nog één keer zijn opwachting gaat maken voor zijn ploeg. Egberts: ,,We hebben het niet vandaag verloren. Tegen AVO hadden we het moeten afmaken of de eerste partij tegen Amicitia.”

Voor Juventa was het bereiken van de play-offs in de eerste klasse juist het hoogst haalbare. De Hardenbergers leken al dood en begraven, maar de ploeg van Ruben Burchartz zag KVZ verliezen en bleef zelf nipt aan de goede kant van de score tegen Telstar. Hielke Tigelaar tekende voor de beslissende 13-12. Op basis van één doelpunt verschil in onderling resultaat is KVZ nu achtste en mag Juventa het vege lijf nog proberen te redden tegen EKVA. ,,Het was een slechte wedstrijd met veel wind, nog meer fouten en veel slechte schoten. Nu gaan we volgende week dat klusje gewoon klaren”, sprak Burchartz vol zelfvertrouwen.

Ereklasse, kruisfinales: PKC-DOS’46 14-20 (7-14). Topscorer DOS’46: Jelmer Jonker 6.
Overgangsklasse A: KIOS-Nic. (zo 14.30).
Overgangsklasse B: ASVD-Amicitia 21-21 (12-10). Topscorer ASVD: Wouter Neutel 7.
Sparta-AVO 15-20 (10-11). Topscorer Sparta: Dion Westening 4.
DOS Kampen-Wit-Blauw 12-20 (7-12). Topscorer Wit-Blauw: Jelle Visscher 6.
Eerste klasse D: Juventa-Telstar 13-12 (5-4). Topscorer Juventa: Hielke Tigelaar 4.
Tweede klasse B: Thriantha-Regio’72 21-18 (11-10). Topscorer Regio’72: Tim van Huffelen 5.
Tweede klasse C: Emmeloord-Hellas’63 12-11 (8-7). Topscorer Hellas’63: Lennard Vinke 3.
De Granaet-Oranje Zwart 16-14.
Exakwa – DTG 20-14 (13-6). Topscorer Exakwa: Daan Kikkers 7.

  1. Voorwaarts treft landskampioen en Witkampers debuteert in hoofdklasse
    sportagenda

    Voorwaarts treft landskampi­oen en Witkampers debuteert in hoofdklas­se

    De handbalsters van Voorwaarts nemen het zaterdag in de eredivisie op tegen landskampioen VOC en de gepromoveerde voetballers van Diepenveen treffen zondag bij de rentree in de derde klasse het naburige Helios. En hoe brengen de vrouwen van Witkampers het ervan af bij hun debuut in de hoofdklasse? Zie hieronder wat het komende sportweekend nog meer te bieden heeft, in de regio's Deventer/Salland/Zutphen en de Achterhoek.