Volledig scherm
Jelmer Diepmaat (rechts) won EK-brons met de Nederlandse parahockeyers. © PvM fotografie

Diepmaat moe én tevreden na brons op EK parahockey

Met de derde plek op het eerste officiële Europees kampioenschap parahockey kijkt Zutphenaar Jelmer Diepmaat tevreden terug op een bijzondere ervaring. 

In de troostfinale - om de derde en vierde plek - werd Duitsland met 4-0 verslagen door Oranje. Het toernooi in Antwerpen verliep parallel aan het reguliere EK hockey voor mannen en vrouwen, dat tot en met zondag duurt.

Troostfinale

,,We zitten net alle foto’s van het toernooi te bekijken”, zegt Jelmers moeder Jacky Brouwer in een reactie. Jelmer Diepmaat (18) zelf is vermoeid, maar tevreden met zijn spel. Moeiteloos dreunt hij alle uitslagen van Oranje op, van de plaatsingswedstrijden op de eerste dag (voor het te bepalen niveau) tot de troostfinale.

Oranje was met twee (gemixte) teams vertegenwoordigd op het toernooi, waar op drie niveaus werd gespeeld: Diepmaat acteerde met zijn ploeg op championship-niveau, het hoogste van de drie. Hij speelde voor het eerst in een stadion. ,,Maar dat merk je al gauw niet meer.” Moeder Jacky ,,En ze werden van het hotel opgehaald met de officiële spelersbus van Team NL.”

Meet-and-greet

Ook bijzonder: tijdens het toernooi was er een meet-and-greet met de mannen van Oranje, inclusief samen trainen. De vrouwen kwamen een partijtje kijken en zelf bezocht de ploeg van Diepmaat de laatste groepswedstrijd van de vrouwen tegen Rusland. Dat werd een slachtpartij: 14-0 voor Nederland. Zo erg werd het voor de parahockeyers niet, zegt Jelmer Diepmaat: ,,We zijn nooit weggespeeld. Het tweede team van Nederland is zelfs Europees kampioen geworden, in de trophyklasse.”

,,Hier hadden ze vooraf voor getekend. Jelmer heeft drie doelpunten gemaakt, hij moest alleen wat vaker gewisseld worden door blaren. Hij is het niet gewend zo veel wedstrijden in korte tijd te spelen”, zegt moeder Jacky, die het evenement als ouder ook als bijzonder ervoer. ,,Je hebt contact met ouders uit andere landen, iedereen ervaart het op dezelfde manier, grenzen vervagen. Als Jelmer blijft hockeyen krijgt dit zeker een vervolg. Over twee jaar is er weer een EK.”