Dierenactivisten verstoren rit van Marc Houtzager uit Rouveen op EK paardensport

videoTwee activisten hebben vandaag de Europese Kampioenschappen paardensport in Rotterdam verstoord. Tijdens de rit van  de Nederlander Marc Houtzager liepen zij het veld op.

Op beelden is te zien hoe dierenactivisten met borden het terrein oplopen. Een vrouw trekt haar shirt uit en loopt verder, ze heeft in grote letters ‘EK Abuse’ op haar lijf geschreven. Op haar rug staat de tekst ‘Stop Horse Slavery’. 

Quote

Hier heb ik helemaal geen begrip voor, wij zijn goed voor onze paarden. Het zijn een stelletje idioten.

Marc Houtzager

De activisten maanden Houtzager om te stoppen, maar die liet zich niet kennen. ,,Ik heb geen moment gedacht om te stoppen, want ook de bel klonk niet. Ik weet niet eens of ik die wel gehoord zou hebben als de jury gebeld had. Hier heb ik helemaal geen begrip voor, wij zijn goed voor onze paarden. Het zijn een stelletje idioten,” aldus Houtzager.

Uiteindelijk werden de activisten door leden van de organisatie tegengehouden, waardoor Houtzager zijn ronde kon afmaken en zonder fouten over de finish kwam. De tijdfout die hij opliep werd later door de jury ongedaan gemaakt. Houtzager kreeg van het publiek een staande ovatie. De Rouvener eindigde uiteindelijk op de achtste plek met Sterrehof’s Calimero.

Voor hun protestactie zaten de actievoerders als publiek op de tribune. Nadat medewerkers de demonstranten hadden opgepakt zijn de twee overgedragen aan de politie.

De organisatie van het EK paardensport in Rotterdam noemde het incident met de dierenactivisten na afloop ‘heel vervelend’. ,,Het is niet alleen vervelend maar het was ook gevaarlijk’', aldus een woordvoerder. ,,We moeten nog wat uitzoeken. We weten niet wie het waren en wat ze nu precies van plan waren.”

Kritiek op paardensport

De laatste tijd wordt de paardensport steeds kritischer gevolgd. Dat merken ook succesvolle dressuuramazones al Isabell Werth en Anky van Grunsven.

Ook CHIO Rotterdam, de organisator van het paardensportevenement, ziet wel eens negatieve berichten voorbij komen. ,,Maar dat is niet extremer dan anders”, zegt een woordvoerder. De organisatie probeert er zo verstandig mee om te gaan. ,,Zo open en transparant mogelijk communiceren. En laten zien hoe ontzettend voorzichtig en dierbaar ruiters met hun paard omgaan.”

Volledig scherm
Een beveiliger houdt een ‘streaker‘ tegen tijdens het EK paardensport in Rotterdam. © Sander Chamid/SCS

Bekijk hier de reactie van Marc Houtzager, tijdens zijn rit kwamen de activisten het veld op:

Volledig scherm
EK Springen Rotterdam © ADR

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!