Volledig scherm
Voor de Apeldoornse turnster Vera Jonker schijnt de zon weer volop: ,,Ik ben vooral opgelucht dat ik niet meer over mijn rug hoef na te denken. Ik zit weer lekker in mijn vel." © Lars Smook

Donkere tijd is achter de rug voor turnster Vera Jonker

Een rugblessure had zomaar het einde kunnen betekenen voor de loopbaan van Vera Jonker. Maar in plaats daarvan heeft het Apeldoornse turntalent een plek in Oranje te pakken.

Deelname aan het EK voor junioren en selectie voor het grote Oranje: wie had dat anderhalf jaar geleden gedacht? Vera Jonker (15) niet. De turnster uit Apeldoorn vreesde voor het einde van haar sportieve loopbaan. ,,Destijds vroeg ik me af of ik ooit van mijn rugblessure verlost zou worden", blikt Jonker terug op die donkere dagen in haar turncarrière. ,,Of ik mijn oude niveau nog zou halen. Ja dus. Ik ben nu dan ook vooral heel opgelucht dat ik niet meer over mijn rug na hoef te denken. Ik zit weer lekker in mijn vel."

Ziel en zaligheid

Zes dagen per week geeft ze dan ook haar hele ziel en zaligheid in de turnhal. Daarbuiten geniet het Apeldoornse talent ook met volle teugen. ,,Zaterdag overdag hebben we vrij, net als zondagochtend en woensdagmiddag. Dan ben ik thuis, voor mij momenten van rust. Ik vind het leuk met vriendinnen af te spreken of te shoppen met mijn moeder. Of iets gezelligs doen met de familie." Want gezelligheid is voor Jonker belangrijk. ,,Daar houd ik van, lekker samenzijn en leuke dingen doen. En ik krijg er ook energie van."

Hoogtepunt

Dat zal ze nodig hebben. Jonker werd door bondscoach Gerben Wiersma immers opgenomen in de Oranje-selectie. Een logisch vervolg op haar periode als juniorturnster, die de Apeldoornse vorig jaar afsloot met deelname aan het EK junioren in Glasgow. ,,Mijn hoogtepunt van 2018. Ik liep lang met die rugblessure, was vorig jaar op de weg terug. Dat ik naar het EK mocht, had ik niet verwacht."

Een plek in de EK-trajectselectie was voor de turnster van Klaverblad TON Almelo eind juni vorig jaar al 'superleuk'. ,,Je durft op zo'n moment nog niet meteen te denken dat je het EK kan halen. Maar op een gegeven moment wist ik dat de kans groot was. Daar staan, in die grote hal, was heel gaaf."

Meer ervaring

Samen met Shade van Oorschot, Zenna van der Lubbe en clubgenoten Astrid de Zeeuw en Sara van Disseldorp werd Jonker tiende in het landenklassement. Het volgende hoogtepunt kwam al rap: Jonker werd met De Zeeuw, Van Disseldorp en clubgenote Laura de Witt opgenomen in Oranje. ,,Als eerstejaars senior weet je dat je niet gelijk bij de seniorentop hoort. De anderen hebben allemaal veel meer ervaring. Ik hoop vooral veel van ze te leren. Daarnaast wil ik mijn programma uitbouwen en stabiel turnen tijdens wedstrijden", vertelt Jonker, die eind februari 16 wordt.

Olympische kwalificatie

Voor de turnsters uit de Oranje-selectie is 2019 een belangrijk jaar: olympische kwalificatie staat op het spel bij het WK in Stuttgart. ,,Zo'n groot toernooi is voor mij als eerstejaars senior minder goed haalbaar. Maar de WK-trajectselectie halen, is voor mij al gaaf."

Dat is dan ook een van de doelen voor Jonker dit jaar. ,,En ik wil een goed NK draaien. Daar wil ik stabiele oefeningen laten zien."