Volledig scherm
Chloë Middelburg, Vera van der Sluis, Renée Schefczyk en Lineke Velderman (vlnr). © Kevin Hagens

Dressuurkwartet uit Bussloo gaat voor Anky-niveau

Het jonge dressuurviertal van PPSV Bussloo werd Nederlands kampioen in Ermelo. Een grote verrassing, omdat het team pas enkele maanden samenrijdt.

Het verhaal van Vera van der Sluis, Renée Schefczyk, Lineke Velderman (allen 18) en Chloë Middelburg (19) leest als een spannend meisjesboek. In april voor het eerst samenkomen als viertal, de eerste wedstrijd eind juni direct winnen, een maand later voor het eerst de kür op muziek rijden, daarna winst op het Gelders kampioenschap en er geplaatst voor het NK, waar als kers op de taart de nationale titel in de wacht werd gesleept.

Op elkaar knallen

Het geheim: veel arbeid. ,,We hebben heel veel en lang met elkaar geoefend”, zegt Schefczyk. ,,Mijn paard kan wat minder goed omgaan met andere paarden, maar ze moeten wel rustig blijven als ze per ongeluk een keer op elkaar knallen", legt Middelburg uit. ,,Dat moet je ook goed trainen."

Alles is door de groep zelf gedaan, van choreografie tot muziek. ,,Mijn zus Inge is handig met muziek aan elkaar plakken en zo", vertelt Van der Sluis. ,,We hadden eerst andere muziek, maar dat vond ze oubollig. Maakte ze stiekem wat anders."

Commandant

Dressuur voor teams kent twee onderdelen. De proef, waarbij op aanwijzingen van een commandant op een bepaalde manier wordt gereden, en de kür op muziek. Het viertal miste net NK-plaatsing op de proef. ,,Maar dat is achteraf goed geweest. Daardoor konden we ons focussen op de kür. Bovendien was het anders ook teveel van het goede geweest voor de paarden."

Commandant Meerte Hekking ging mee als reserve. Als team van tieners vielen de meiden van PPSV Bussloo op bij het NK. ,,De tegenstanders waren bijna allemaal 40- en 50-plussers, die keken een beetje vreemd naar ons", zegt Schefczyk.

Vertrouwen

Bij henzelf groeide het vertrouwen. ,,Jij zei op de dag van de wedstrijd dat we gingen winnen", zegt Schefczyk tegen Van der Sluis. ,,En had jij niet gedroomd dat we kampioen worden?", kaatst die terug.

Ze combineren individuele dressuur met het team. ,,Dat is juist leuk, met een team is het gezellig. We doen ook leuke dingen samen." De steun vanuit de club verraste hen. Middelburg: ,,Bij het NK was heel veel publiek van ons. En je merkt aan de vele reacties dat ze echt betrokken zijn."

Glitterriempjes

Ook de steun van de sponsoren is belangrijk, alles moet op elkaar afgestemd zijn. ,,We moeten er allemaal hetzelfde uitzien, de paarden ook. Van caps tot het glitterriempje aan toe. Dat kost best veel."

De volgende uitdaging is al bekend: Indoor Brabant, begin maart, een grote internationale wedstrijd. ,,Anky-niveau, zeg maar", zo duidt Van der Sluis. Maar daarvoor moeten ze zich eerst kwalificeren.

Aan de motivatie zal het niet liggen. ,,Ik heb wel zin om weer te beginnen", zegt Schefczyk met een glinstering in de ogen.