Roy Eefting in actie in Berlijn.
Volledig scherm
Roy Eefting in actie in Berlijn. © EPA

Eefting grijpt net naast medailles op WK Baan

WIELRENNENRoy Eefting is vijfde geworden op de scratch op het WK baan in Berlijn. Na zijn zilveren plak van vorig jaar zat een medaille er donderdagavond niet in voor de renner uit Vaassen. De Wit-Russische winnaar Yauheni Karaliok en de uiteindelijke nummer drie Sebastian Mora Vedri reden weg en Eefting zat in hun spoor. 

,,Toen maakte ik een tactische fout en stond ik toe dat de twee wegreden. Dat had te maken met even niet beter kunnen, maar ik gokte ook dat een groep van daarachter kwam aansluiten. Dat gebeurde echter niet. Je moet nu eenmaal gokken op de scratch, dat is ook de charme van dit onderdeel. Maar vandaag pakte die gok niet goed uit.”

Vijfde plek

De Italiaan Consonni wist met onder andere Eefting in zijn wiel nog naar het zilver te rijden, maar de Drent moest met plek vijf genoegen nemen. ,,Ik was dit jaar beter dan vorig jaar, toen ik tweede werd. En voor mijn gevoel zat ik uiteindelijk ook dichterbij. Het goud had er echt in gezeten. Achteraf had ik de kloof op die twee mannen moeten dichten. Ze reden bij me weg met een lichtere versnelling, maar dat had ik langzaam kunnen overbruggen. Ik stuurde echter naar boven en de man achter me kon niet overnemen. Toen viel er een gat. Het brons – en zelfs hoger – zat er nog in, maar ik kon Consonni en de Brit Walls wel volgen in de slotronde, maar er niet meer voorbij. Ook omdat we vol aan het sprinten waren en ook nog het peloton terughaalden, waarin Mora Vedri en Karaliok een plek hadden gevonden.”

Wereldtop

Eefting kreeg wel weer de bevestiging tot de wereldtop te behoren, maar kocht daar weinig voor in de Duitse hoofdstad. ,,Ik denk dat ik in elke internationale wedstrijd voor de winst heb mee kunnen doen, maar hier had het moeten gebeuren en lukte het net niet. Je kunt er achteraf van balen, maar je doet er niets meer aan.” 

Hij rijdt later dit WK nog de puntenkoers. ,,Maar hier lag mijn grootste kans op een medaille. Op de scratch ben ik favoriet voor de titel, op de puntenkoers hooguit een outsider.”