Enkele reis Down Under voor rugbyer Robin Kok

Voormalig rugby-international Robin Kok landt vanavond, 21.00 uur lokale tijd, met partner Joanne op het vliegveld van Brisbane in Australië. ,,Ik ga daar bij Brothers, dat uitkomt op het hoogste clubniveau, proberen het beste uit mezelf halen."

De 29-jarige flanker begon gisterochtend aan de reis van 24 uur, enkele weken geleden verliet hij zijn onderkomen in de Deventer binnenstad. ,,We gaan eerst een maandje vakantie vieren. Op 6 januari start de club met de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Voor welk team ik uit zal komen, moet in die periode duidelijk worden."

Najagen droom

Zonder baan en vast onderkomen is het duo afgereisd naar Down Under, het najagen van een droom overstijgt de drang naar materiële zekerheid. ,,We hebben allebei gespaard. Met de clubmensen van Brothers ga ik praten over een baan en huisvesting, net als veel spelers die daar vandaan komen en in Nederland zijn neergestreken. Mochten we er niet uitkomen, dan kan ik altijd terugvallen op kennissen en vrienden. Het komt wel goed, no worries."

Het is ook niet de tijd om zich zorgen te maken. Nieuwe paden inslaan, vergt afscheid nemen van bekende wegen. Met het vertrek uit de Nederlandse Ereklasse, hij werd met RC 't Gooi in 2013 landskampioen en afgelopen seizoen tweede, is ook een (voorlopig) einde aan zijn interlandcarrière gekomen.

,,Ik heb op 11 november, uit tegen Moldavië, mijn laatste wedstrijd voor Nederland gespeeld. Een mooi afscheid, voor het eerst in de geschiedenis wonnen we daar. De coach heeft vervolgens gekozen om voor de daaropvolgende interland, een week later tegen het zwakkere Zwitserland, een andere flanker op te stellen. Ook met het oog op de topper bij Portugal in februari."

Bijna failliet

Van kinnesinne was geen sprake. ,,Welnee joh. Er lopen meer goede spelers voor die positie rond. En ja, ik zit dan mijlenver weg. Mij invliegen, zou absurd zijn. De bond is enkele jaren geleden bijna failliet gegaan, ze kunnen het geld wel beter gebruiken." Wanneer hij terugkomt? ,,Geen idee. We hebben een enkeltje geboekt, hoe het gaat lopen, moet blijken."

Volledig scherm
Robin Kok © FOTO HISSINK
  1. Zwaar trainingskamp geeft Carlijn Achtereekte uit Lettele een goed gevoel richting NK allround
    PREMIUM

    Zwaar trainings­kamp geeft Carlijn Achtereek­te uit Lettele een goed gevoel richting NK allround

    Acht van de negen dagen tijdens het trainingskamp in Collalbo scheen de zon. De prachtige omstandigheden in Italië konden Carlijn Achtereekte wel bekoren, maar de zware trainingen misschien nog wel meer. ,,Zware blokken en lang trainen vind ik heerlijk, dan heb je minder tijd om na te denken.” Dit weekend hoopt ze tijdens het NK een ticket te bemachtigen voor het WK allround in Hamar.