Volledig scherm
Jasper Schouten is blij na de zege in de Acht van Chaam. © Pix4Profs/ Ramon Mangold

Erelijst Schouten groeit in sneltreinvaart

WIELERRONDE ELSPEETJuli was een topmaand voor wielrenner Jasper Schouten, met vijf podiumplaatsen en drie overwinningen. Nu staat 'Elspeet’, die woensdag wordt verreden, hoog op het verlanglijstje van de Drontenaar.

Wielrenner Jasper Schouten (25) is in blakende vorm. Begin juli won hij de eerste etappe van de internationale Oderrundfahrt bij Frankfurt aan de Oder, later volgde het eindklassement. Thuisgekomen werd hij achter ploeggenoot Marien Bogerd tweede in de Ronde van Nijeveen. Hij zegevierde in de Ronde van Ugchelen en de Acht van Chaam. 

,,Eerder had ik wel een losse goede uitslag, maar ik heb nog niet eerder een seizoen met zo veel podiumplaatsen gehad. Leuk dat het nu zo vaak lukt'', geniet de IJsselstreek-renner van zijn vormpiek.

In de val

De Drontenaar kiest zijn wedstrijden zorgvuldig uit, om niet in een bekende val te trappen. ,,Vaak willen jongens die eenmaal goed in vorm raken profiteren, ze gaan heel veel koersen. Dan is die vorm zo weer weg. Ik ben heel voorzichtig geweest. Ik heb niet te veel gekoerst, zodat ik goed kon herstellen en weer fris kon beginnen.”

,,Ik wil mijn benen goed houden en niet aan gort rijden. Zo kan ik blijven koersen en een vormpiek langer volhouden. Ook neem ik mijn regenjas en kniestukken mee tijdens trainingen, voor als er een regenbui kan vallen. Stel je voor dat je ziek wordt.”

Vakantie

Hij heeft nu anderhalve week niet gekoerst. ,,Ik hoop dat ik nog in vorm ben, maar ik twijfel er niet erg aan dat het ineens weg is. Tijdens een weekje vakantie in de Ardennen heb ik dagelijks getraind.''

Schouten ziet dat de hele ploeg floreert. Zo was het complete podium in Ugchelen bezet door de IJsselstreek. ,,Hard fietsen is één, maar koersinzicht krijgen is een tweede vereiste. Als een aantal renners in vorm is, heb je over als anderen stuk zitten. We kunnen elkaar rustig houden en opzwepen.''

Knecht

Zelf heeft Schouten veel gehad aan het jaar bij Alecto, een continentale ploeg. ,,Ik weet nu hoe grote ploegen in een koers denken. Die ervaring kun je nergens kopen. Ik had vorig jaar vaak een rol als knecht en reed soms achter het peloton aan, zo hard ging het. Ik wilde weer plezier en meer voor mijn eigen kansen gaan. Daar kwam bij dat ik netto een paar honderd euro per maand kreeg; te weinig om je alleen op het wielrennen te richten.”

Door de terugkeer naar een clubteam kan Schouten woensdag starten in Elspeet, het dorp van zijn jeugd. ,,Ik heb daar nog nooit gewonnen. Er mist nog wel iets op het verlanglijstje.”