Volledig scherm
Na een schouderblessure is Romee Pol weer fit en mikt op twee finales bij de European Games. ,,Ik weet dat het haalbaar is, vorige jaar haalde ik bij het EK ook de finale. Het zit erin." © Ruben Schipper Fotografie

European Games voor Puttense Pol voorproefje Spelen

Het 'dode' gevoel in de arm is weg, Romee Pol kan weer frank en vrij trampolinespringen. Te beginnen in Minsk, op de European Games. ,,Maar het liefst ga ik volgend jaar naar de Olympische Spelen."

Ze staat er goed voor, voelt zich fit. Romee Pol van Sparta Ermelo wil volgende week bij de European Games in Minsk dolgraag een finaleplaats halen. De trampolinespringster heeft er alle vertrouwen in, ook al is ze pas net hersteld van een blessure aan de linkerschouder.

Pol liep ruim anderhalve maand rond met een overbelaste borstspier, bicep en tricep. Voluit trainen kon ze niet. ,,Door de blessure had ik vaak last van een soort 'dood' gevoel in mijn arm. Omdat je met springen je armen veel gebruikt, kon ik amper trainen. Pas sinds kort kan ik echt weer oefeningen springen", legt ze uit.

Veel fysiobehandelingen, krachttraining en veel rust hielpen Pol op de weg terug. ,,Eerst dacht ik dat het allemaal wel meeviel. Ik trainde door, dacht dat het spierpijn was. Maar de pijn werd steeds erger. Gelukkig heb ik er op tijd wat aan gedaan."

Nu traint de Puttense weer op volle kracht, heeft nog een kleine week voor het toernooi in Wit-Rusland en voelt zich fit. ,,Ik was voor mijn blessure al lekker bezig. Dat is gelukkig blijven hangen, waardoor ik weer snel terug op niveau kwam. Ik ga met een goed gevoel naar Minsk", vertelt Pol (23), die maandag individueel in actie komt en een dag later met Niamh Slattery van Triffis Alkmaar bij het synchroonspringen actief is.

De finales halen, zijn de belangrijkste doelen. ,,Ik weet dat het haalbaar is, vorig jaar haalde ik bij het EK ook de finale. Het zit erin."

Het uitspringen van de oefeningen kan een knelpunt zijn, weet Pol uit ervaring. Na een succesvol EK 2018 - zevende in de individuele finale, zevende in de synchroonfinale met Romana Schuring - verliep haar WK-debuut eind 2018 minder soepel. Pol werd door een val individueel 53e. ,,Een enorme domper, ik heb daar nog wel even mee gezeten. Maar ik heb er ook veel van geleerd. Niet alles kan altijd gaan zoals je wilt. De knop moest om, al snel focuste ik me op de European Games."

Extra druk

Bij alle drie kwalificatiemomenten haalde ze de limiet. ,,Ik voel extra druk, omdat ik het vorig jaar bij het EK zo goed deed. Dat wil ik nog een keer, laten zien dat ik het kan en aantonen dat het WK een momentopname was. Dat ik daar even instabiel was."

Ook op mentaal vlak leerde Pol vorig jaar veel. ,,Voorheen sloot ik me vaak af voor alles en iedereen, omdat ik dacht dat ik het allemaal wel zelf kon. Maar ik heb juist meer mensen om me heen nodig om goede resultaten te halen. Ik ben daardoor nog beter gaan samenwerken met mijn coaches. Samen staan we sterk en dat moet leiden tot goede resultaten."

Daarmee doelt Pol niet alleen op de European Games, maar ook op het WK in Tokio. ,,Mijn ambitie is groot. Het liefst wil ik volgend jaar naar de Olympische Spelen. De European Games zijn wat dat betreft een mooi voorproefje."