De eerste wedstrijd op de Weissensee eindigde bij de mannen in een sprint.
Volledig scherm
De eerste wedstrijd op de Weissensee eindigde bij de mannen in een sprint. © ANP/Vincent Riemersma

Gary Hekman eerste winnaar op de Weissensee

MARATHONSCHAATSENGary Hekman is donderdag winnaar geworden van de Aart Koopmans Memorial. De ‘Beer van Gramsbergen’ was in de sprint sneller dan Mart Bruggink en teamgenoot Evert Hoolwerf.

AB Vakwerk, de ploeg van Hekman, had in Oostenrijk Bart Hoolwerf als kopman aangewezen, maar die viel weg met een gebroken schaats. Vervolgens was broer Evert Hoolwerf de aangewezen slagman, maar hij raakte tijdens de eindsprint ingesloten. Hekman kon het wel zelf afmaken door Bruggink, de nationale kampioen op natuurijs, te verslaan.

Crispijn Ariëns (Heerde, zesde), Jordy Harink (Rouveen, zevende), Ronald Haasjes (Staphorst, achtste) reden in Techendorf bij de eerste tien over de streep.

Bij de vrouwen kreeg Manon Kamminga, de vriendin van Hekman, donderdagavond de winst toegewezen. Winnares Marijke Groenewoud (Hallum) ontving uren na de wedstrijd namelijk een rode kaart wegens ongeoorloofde assistentie van Carien Kleibeuker. 

De Aart Koopmans Memorial is de eerste in een reeks van vier wedstrijden in Oostenrijk. De komende dagen volgen het Open Nederlands kampioenschap (zaterdag), de KPN Grand Prix (maandag) en de Alternatieve Elfstedentocht (woensdag).