Volledig scherm
Stephan Gerritsen: ,,Het is mooi dat er bij ons van onderop wordt gebouwd. Je hoopt dat alles bij elkaar blijft, maar laten we eerst maar eens beginnen met handhaving.” © FOTO HISSINK

Gerritsen krijgt bij Salland loodzware erfenis

EREDIVISIE TENNISMét Gijs Brouwer en Jelle Sels was het al heel moeilijk voor TC Salland, laat staan nu dat duo weg is. Stephan Gerritsen staat voor de taak de tennissers in de eredivisie te houden.

Gerritsen (22) staat met Maikel Borg (21) voor de loodzware taak om het vertrek van de iets oudere en meer ervaren Gijs Brouwer en Jelle Sels bij TC Salland op te vangen. Met de Bathmense tennisploeg begint Gerritsen zaterdag aan het tweede seizoen in de eredivisie, waarin de club vooral zal moeten knokken tegen degradatie.

Nu hij net weer fit is, wil Gerritsen uiteraard direct vlammen. Een schouderblessure speelde de pupil van trainer Huib Troost een groot deel van dit seizoen parten, waardoor hij op de kleinste internationale toernooien - futures - nauwelijks speelde.

Understatement

,,Dit is wel een aardig moment om te laten zien wat ik in me heb, ja", zegt Gerritsen met gevoel voor understatement.

Hij weet dat er zaterdag en zondag in de uitwedstrijden tegen Rapiditas en De Metselaars, die op papier niet voor de top-vier van de uit acht teams bestaande eredivisie in aanmerking komen, punten gehaald moeten worden. Tenminste, als Salland niet als laatste wil eindigen en er volgend seizoen op het hoogste niveau ook nog bij wil zijn.

Want in tegenstelling tot vorig jaar, toen Salland als laatste eindigde, degradeert er dit seizoen wel een ploeg, omdat er nu acht in plaats van zeven teams zijn. Salland moet één club onder zich zien te houden. ,,Dat klinkt makkelijk", zegt Gerritsen lachend. ,,Maar dat wordt het niet. Rapiditas komt waarschijnlijk met Igor Sijsling, die in de mondiale top-50 heeft gestaan. Metselaars heeft ook een goede ploeg. Maar het zijn wel de teams waar we de meeste kans tegen hebben.”

Eredivisiedebuut

In de mannendubbel is het een voordeel dat Gerritsen Borg naast zich weet. De twee kunnen het op en buiten de baan goed vinden en wonnen afgelopen jaar samen een futuretoernooi. Borg maakt zijn eredivisiedebuut, waarin de twee waarschijnlijk ook een enkel- en een mixedpartij spelen.

In totaal telt een wedstrijd acht partijen, lange dagen dus. ,,Het wordt enorm zwaar", weet Gerritsen. ,,In de dubbel hebben Maikel en ik veel aan elkaar. Hij slaat betere returns dan ik, maar ik serveer weer beter. Daardoor zijn we een goede combinatie.”

Ze spelen nu vier jaar onder Huib Troost. Met de inmiddels vertrokken Brouwer en Sels, die vorig jaar in de eredivisie bijna alles speelden, kwamen ze bij de Bathmense trainer. Hun ex-coach Michiel Schapers vertrok naar Oostenrijk en ging er als bondscoach aan de slag. Gerritsen is nog altijd blij met zijn keuze van toen. ,,Schapers zei: 'Ga naar Troost'. Hij vond dit de beste optie voor ons. Het tennis heeft me veranderd. Toen ik hier binnenkwam, was ik echt een broekie. Nu is tennis echt mijn leven."

Talent van 15

Troost speelt in, tegenstelling tot voorheen, zoveel mogelijk met spelers van zijn tennisschool. De ervaren Spaanse Laura Pous-Tio kiest na één seizoen Salland voor concurrent Rapiditas, Troost geeft de pas 15-jarige Marwa Hakimi daarom een kans. Gerritsen hoopt dat er in de toekomst een vaste ploeg ontstaat.

,,Het is mooi dat er van onderop aan een ploeg wordt gebouwd, dat je als jonge speler een kans krijgt. Natuurlijk hoop je dan ook dat alles bij elkaar blijft. Al is dat in het tennis lastig, omdat je soms voor jezelf moet kiezen. Laten we maar eens beginnen met handhaving.”