Gorsselse mountainbikester Van Dienst naar TalentNED

Mountainbikester Annemoon van Dienst tekende met overtuiging voor het kersverse TalentNED offroad cycling team. Daarin krijgt ze een ideale kans om zichzelf in de luwte verder te ontwikkelen.

De MTB-ster uit Gorssel wordt de winnares van de Veluwse MTB-wintercompetitie bij de vrouwen. Starten betekent winnen en starten doet ze zaterdag in de laatste wedstrijd in Oldebroek. Van Dienst (17) weet wat ze wil. In juni moet haar havo-papiertje binnen zijn, vervolgens wil ze fysiotherapie gaan studeren. 

Veel wedstrijden winnen

Maar ze wil vooral doorgaan met waar ze in 2019 is geëindigd: veel wedstrijden winnen. ,,Die wintercompetitie is gewoon leuk. Het niveau is niet bijster hoog, maar je komt wel alle bekenden tegen. Morgen wil ik die laatste zeker nog mee doen. Daarna gaat de focus helemaal op het komende seizoen. Te beginnen met een trainingskamp, dat wordt afgetrapt met een wedstrijd in Spanje.''

Van Dienst klom op haar zevende op de mountainbike, om mee te fietsen met haar vader. Ze is een groot talent en winnen werd een gewoonte. Behalve in 2018, toen ze geblesseerd aan de kant stond. Toen het malheur was opgelost volgde een enorme zegetocht. ,,Ik ben winnares geworden van de 3Nations cup bij de nieuwelingen. Het Nederlands kampioenschap was een ander hoogtepunt. En natuurlijk het contract dat ik bij TalentNED kon tekenen."

Quote

Ik heb veel gesprekken gehad. Ook thuis. Het is niet niks. Maar ik was wel direct heel enthousi­ast

Annemoon van Dienst

TalentNED heeft, naast de schaatsploeg en een aantal judoka's, sinds 1 januari 2020 een offroad cycling team. ,,Ik ben via de bondscoach met ze in contact gekomen", legt Van Dienst uit. ,,Ze wilden in Sittard de grootste talenten verzamelen om 365 dagen per jaar aan de slag te gaan. Ik heb veel gesprekken gehad. Ook thuis. Het is niet niks. Maar ik was wel direct heel enthousiast."

Visie

Er zit echt een goede visie achter en voor mij is dit een grote kans zonder dat er direct grote druk op me wordt gelegd. De nieuwe ploeg bestaat uit zes renners en renster, ze verblijven de hele week in Sittard. Ik ga er vrijdags heen, want tot de zomer staat de school voorop. Ik moet gewoon slagen en sta er gelukkig ook goed voor.'' In het aanstaande seizoen rijdt ze de 3Nations competitie en de nodige buitenlandse UCI-wedstrijden ,,De Nederlandse NL-cup is vorig jaar ten onder gegaan. Het NK staat zeker op de agenda net als Assen, Spaarnwoude en natuurlijk Apeldoorn. Het team zet mijn ontwikkeling voorop, bijvoorbeeld door te kijken hoe ik op de grotere trainingsbelasting reageer. Ik wil zeker ook UCI-punten verzamelen voor het EK en WK. Ik ben benieuwd wat ik als eerstejaars junior kan.''

Het offroad cycling team van TalentNED wordt geleid door oud-bondscoach Bas de Bever en bewegingswetenschapper Olaf Noorbergen.

De talentvolle Annemoon van Dienst krijgt bij TalentNED de kans zich verder te ontwikkelen als mountainbikester.
Volledig scherm
De talentvolle Annemoon van Dienst krijgt bij TalentNED de kans zich verder te ontwikkelen als mountainbikester. © Pim Velthuizen