Volledig scherm
Achtereekte wint goud. © ANP

Goud voor Carlijn Achtereekte uit Lettele

Ze kan het niet geloven, Carlijn Achtereekte pakt Olympisch goud. En daar hadden maar weinig mensen rekening mee gehouden. Ze heeft haar handen voor haar gezicht, de ogen staan op ongeloof. Goud. Goud op de 3.000 meter!

De Lettelse wilde de Olympische verrassing worden zei ze daags voor de wedstrijd tegen de Stentor. En dat maakte ze waar, geen Wüst, geen De Jong, geen Takagi. Nee, Carlijn Achtereekte uit Lettele. Olympisch kampioen op de 3.000 meter.

Schaatstempel

Wat een sensatie in de Olympische schaatstempel van Gangneung. Al in de vijfde rit zette Achtereekte een enorm sterke tijd neer met 3.59,21. En topfavorieten Ireen Wüst, Antoinette de Jong en de Japanse Takagi reden zich er allemaal op kapot. Ook Martina Sablikova kwam niet in de buurt van de tijd van Achtereekte in de laatste rit. Achtereekte kon haar zenuwen bijna niet de baas blijven tijdens de laatste ritten van de 3.000 meter. 

,,Ik werd helemaal gek op de tribune'', zei ze tegen de NOS. ,,En toen ik Ireen Wüst acht honderdsten te kort zag komen al helemaal. Maar er moesten nog zoveel toppers starten. Met Blondin, Antoinette de Jong, Takagi, Voronin. Ik dacht alleen maar 'ik ben al vijfde'.''

Mokerslag

Maar het werd veel meer, zoveel meer. Goud zelfs, want iedereen reed zich kapot op de mokerslag die de Lettelse al zo vroeg in de wedstrijd uitdeelde. In een enorm sterke race waar Achtereekte het helemaal zelf moet doen. Niemand had rekening met haar gehouden, wist ze. Behalve Achtereekte zelf. ,,Ik voelde me prima bij deze rol. Ik dacht de hele tijd 'Noem maar namen', want dan kon ik mooi in de luwte blijven. Ik was van plan een sterke tijd weg te zetten en dan wel te zien. Nou, dat is me gelukt.''

Achtereekte valt in de armen van vriend Sjoerd de Vries op de tribunes van de schaatstempel in Gangneung, in de nabijheid van haar vader en broer. De zeven vriendinnen die haar volgden naar Zuid-Korea zijn in extase. In Lettele zijn ze trots.