Michel Mulder neemt afscheid van de schaatssport. Hij ontving de Gouden Speld van de KNSB.
Volledig scherm
Michel Mulder neemt afscheid van de schaatssport. Hij ontving de Gouden Speld van de KNSB. © ANP

Gouden speld voor Zwollenaar Michel Mulder bij schaatsafscheid

Michel Mulder heeft bij zijn officiële afscheid van de schaatssport de Gouden Speld van de KNSB ontvangen. Directeur-bestuurder Herman de Haan speldde gisteren de speld bij de Zwollenaar op.

Zwollenaar Mulder (33) is de eerste en enige Nederlandse schaatser die olympisch kampioen op de 500 meter werd. Dat deed hij in Sotsji (2014), waar zijn tweelingbroer Ronald als winnaar van het brons naast hem op het erepodium stond. Het was het hoogtepunt in hun beider schaatscarrières.

Na de laatste KPN NK Afstanden, waarin Michel Mulder zich niet wist te kwalificeren voor de ISU EK en WK Afstanden, kondigde hij zijn afscheid als topsporter aan. Dat deed hij met een indrukwekkende erelijst. Mulder werd onder meer twee keer wereldkampioen sprint en won ook twee keer zilver op de WK Afstanden (500 meter). Ook als inlineskater verzamelde hij een grote hoeveelheid medailles, inclusief twee keer goud op de WK (500 meter en aflossing) en een Europese titel (500 meter).

Baanrecord

Bij zijn afscheid gisteren in een vol Thialf kreeg Michel warme woorden toegesproken door zijn broer Ronald en op het grote scherm werden hoogtepunten uit zijn loopbaan vertoond. Herman de Haan speldde hem zijn KNSB-onderscheiding op, waarna Mulder een ereronde reed over het ijs waarvan hij sinds eind 2013 baanrecordhouder is. Zijn tijd van 34,31 seconden op de 500 meter, een wereldrecord voor laaglandbanen, werd ook dit weekend niet verbeterd.

Bekijk hier de afscheidsronde van Michel Mulder