Guusje en Carlijn uit Apeldoorn zijn concurrenten én vriendinnen voor het (hockey)leven

STADSDERBYZondag staat de hockeywedstrijd tussen de vrouwen van AMHC en Ares op het programma. Vertrouwen heerst in beide Apeldoornse kampen.

Sinds de degradatie naar de tweede klasse van de vrouwen van AMHC is de derby tussen de Apeldoornse hockeyclubs hét onderwerp van gesprek. Zondag is het dan zover. Guusje Hogendoorn (Ares) en Carlijn Muntel (AMHC), vriendinnen door dik en dun, kunnen niet wachten tot het eerste fluitsignaal klinkt op sportpark Orderbos.

Hockeyacademie

Beiden zijn pas 16 jaar, eigenlijk nog B-spelers, maar sinds dit jaar actief in de hoofdmacht. Hogendoorn is terug van weggeweest, nadat ze het een jaar in Zwolle probeerde. ,,Ik heb tien weken meegetraind op de hockeyacademie in Zwolle", zegt ze. ,,Het niveau ligt er hoger en ik besloot het daar te proberen, voor mijn ontwikkeling."

,,Op zich beviel dat goed, maar niet de tijd die er in ging zitten. Vier dagen per week naar Zwolle bleek te veel in combinatie met bijvoorbeeld mijn opleiding aan het Stedelijk Gymnasium in Apeldoorn, waar Carlijn ook studeert. Daardoor ging de lol er snel af. Ares is een warme club, met een sterk familiegevoel. Ik vond het plezier hier direct weer terug."

Versneld doorgestroomd

Muntel, op haar 5e vanuit Den Haag naar Apeldoorn verhuisd, ging direct hockeyen bij AMHC. ,,Ik speelde in de B1, maar ben versneld doorgestroomd. Het gaat lekker. Na drie gelijke spelen wonnen we zondag voor het eerst.

,,Vanaf de eerste wedstrijd was het vertrouwen groot. We kunnen gewoon goed hockeyen, maar speelden niet altijd georganiseerd. Zondag zijn we slim gaan spelen. Terug naar de basis, dingen simpel houden. Je zag dat het werkte. De 0-1 winst tegen Bemmel was dik en dik verdiend."

Het gaat gebeuren

Ares heeft nog nul punten, de vraag is of die ploeg klaar is voor de derby. ,,Wij hebben zondag ook een heel goede wedstrijd gespeeld", meldt Hogendoorn. ,,We verloren nipt van Arnhem, maar we vinden elkaar heel goed. Het zit best goed in elkaar, al moet je wel goals maken. Daar moeten we net iets meer geluk in hebben. Wij hebben echt het gevoel dat we tegen die overwinning aan zitten en dat het zondag gaat gebeuren. Dat voel je in de ploeg en de manier waarop we al weken trainen."

Ze vinden het heel gewoon dat ze niet in één team spelen. ,,Ik ben echt een AMHC'er", zegt Muntel, ,,en Guusje een echte Ares-speelster. Daar hebben we het eigenlijk nooit over. Het is wat het is, we hebben twee clubs in Apeldoorn. Dat we in dezelfde competitie zitten. vind ik superleuk."

Hogendoorn zal geen centimeter opzij gaan voor haar vriendin, hoewel ze nooit onsportief zou zijn. ,,We willen allebei winnen, maar wel door het spel. Superleuk toch? Ik kan niet wachten tot het eerste fluitsignaal klinkt. Ik denk dat we aan elkaar gewaagd zijn, maar dat wij met 1-2 winnen."

Muntel is na enig nadenken resoluut. ,,3-1 voor AMHC."

Volledig scherm
Aan de vooravond van de derby AMHC-Ares bezigen Carlijn Muntel (voor) en Guusje Hogendoorn spierballentaal. © Pim Velthuizen