Volledig scherm
Ontgoocheling bij de deelnemers aan de halve marathon van Harderwijk. © Jack Koning

Halve marathon Harderwijk eindigt in drama: lopers verkeerde kant op

ATLETIEKDe 39ste editie van de halve marathon van Harderwijk begon als een hardloopfeest, maar eindigde zaterdag in een groot debacle. De eerste vijftig wedstrijdatleten op de 10 en 21 kilometer, werden na zes kilometer de verkeerde kant opgestuurd. Voordat ook maar iemand het in de gaten had, veranderde de wedstrijd in een chaos.

De toppers stapten op een gegeven moment maar uit, omdat volstrekt onduidelijk was waar men heen moest. Het deel dat erachteraan kwam, liep door, maar miste een stuk van het parcours waardoor de lopers twee kilometer tekort kwamen aan de finish.

Foute boel

Organisator Ruud Jansen zag het drama zich voor zijn ogen voltrekken. ,,Op een gegeven moment kwamen er van drie kanten lopers op het finishgebied af. Dan weet je dat het foute boel is.”

Aan de finish voltrok zich het ene na het andere emotionele drama. Hellen Berger-De Vries uit Zwolle reageerde boos toen ze hoorde dat de uitslag ongeldig werd verklaard. Dat gold ook voor de Keniaanse topatleet Ezra Kering, die wind en regen had getrotseerd om zijn 600 euro prijzengeld op te halen. De Vries: ,,Dit kunnen ze niet maken. Ik loop hier regelrecht op een parcoursrecord af, plus de winst bij de halve marathon.’’ 

Jansen kon niets anders dan zijn excuses maken. ,,We werken met 150 vrijwilligers. Hier is echt iets enorm fout gegaan. Dit durf je in je ergste dromen niet te dromen. Wij zijn verantwoordelijk, maar we kunnen het niet terugdraaien. Wat we ook beslissen, het zou nooit recht doen aan al die lopers die hier zwaar teleurgesteld zijn.”

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)