Het feest van Kwiek is niet voor niets geweest, de handbalsters uit Raalte hebben te horen gekregen dat ze - ondanks de coronacrisis - toch naar de eredivisie promoveren.
Volledig scherm
Het feest van Kwiek is niet voor niets geweest, de handbalsters uit Raalte hebben te horen gekregen dat ze - ondanks de coronacrisis - toch naar de eredivisie promoveren. © Kristian Giesen

Handbalsters Kwiek mogen toch naar de eredivisie

Kwiek speelt volgend seizoen in de eredivisie. Dat heeft het Nederlands Handbalverbond (NHV) donderdag bevestigd. Dinsdag liet de bond nog weten dat er vanwege de corona-uitbraak dit seizoen geen ploegen promoveren of degraderen. Daardoor zou Kwiek, dat glansrijk de titel in de eerste divisie pakte, niet naar de eredivisie promoveren. Voor de eerste divisie geldt echter een uitzondering.

,,We combineren enkele zaken”, zegt Sjors Röttger, algemeen directeur van het NHV. ,,We gaan zoals gepland de eredivisie bij de dames uitbreiden van tien naar twaalf verenigingen. Het klopt dat daar gisteren nog wat onzekerheid over was, maar dat is nu definitief. Bovendien was de eerste divisie, als enige competitie, al helemaal uitgespeeld. Daarnaast hebben we van Kwiek, maar ook van andere clubs, reacties gekregen op ons besluit om de competitie per direct te beëindigen. Al die zaken hebben we meegenomen in de overweging. Daarom kunnen we nu met honderd procent zekerheid zeggen dat Kwiek promoveert naar de eredivisie.”

Kwiek-voorzitter Michel Rabelink is blij met deze woorden, maar durft nog niet te hard te juichen. ,,Wij moesten dit vernemen vanuit de media. Maar als je deze uitspraak doet, kun je dat natuurlijk niet meer herroepen. We hebben een mail gestuurd en ik hoop dat die snel wordt bevestigd.”

Inmiddels heeft Fortissimo, dat achter Kwiek op de tweede plek eindigde, ook de bevestiging gekregen dat zij doorstromen naar de eredivisie. 

Lettele

Over Lettele kan Röttger op dit moment nog geen uitsluitsel geven. De ongeslagen kampioen van de hoofdklasse hoopt op promotie naar de tweede divisie, maar of dat daadwerkelijk gaat gebeuren hangt af van andere clubs. Röttger: ,,Verenigingen kunnen aangeven vrijwillig te promoveren of degraderen. Die reacties wachten we af. Daarna bekijken we wat we gaan doen. Als er een plek vrijkomt, kan het zijn dat Lettele die plaats inneemt. De tweede divisie kan eventueel ook uitgebreid worden met een extra ploeg, maar daar ga ik niet vanuit.”