Frank Geers (links) en Pancho van den Broek sneuvelen bij HC Zwolle, omdat de club een verkeerde inschatting maakte en te laat ingreep.
Volledig scherm
Frank Geers (links) en Pancho van den Broek sneuvelen bij HC Zwolle, omdat de club een verkeerde inschatting maakte en te laat ingreep. © Frans Paalman

HC Zwolle-voorzitter Ten Thij: ‘We waren te laat met ingrijpen’

GELDGEBREKHC Zwolle-voorzitter Olaf ten Thij gaat in een interview met Hockey.nl, de nieuwssite van de KNHB, in op de financiële sores van de club. Door de problemen is er voor volgend seizoen geen plek meer voor de mannen- en vrouwencoaches Frank Geers en Pancho van den Broek.

Er is bij de Zwolse club nu vooral sprake van ‘minder’. Minder sponsorgelden, minder kantineopbrengsten, minder contributie. Ook is er de jaarlijkse 2 procent verhoging over de veldhuur en het schrappen van de BTW-aftrek hierover. Een dusdanige aderlating, dat de club gedwongen is maatregelen te nemen. Daarvan is vooral de sector Tophockey de dupe.

Quote

Op het moment dat we beseften een verkeerde inschat­ting te hebben gemaakt, stonden we al met de rug tegen de muur

Olaf ten Thij, voorzitter HC Zwolle

,,Op het moment dat we beseften een verkeerde inschatting te hebben gemaakt, stonden we al met de rug tegen de muur. We waren te laat met ingrijpen”, geeft Ten Thij toe in het gesprek met Hockey.nl. ,,We kunnen niet op dezelfde voet verder. We hebben veel geïnvesteerd in tophockey en met succes. Bij de meisjes spelen alle eerste lijnteams vanaf de C-jeugd landelijk. Ook de jongenslijn kreeg een boost.”

Betalen er de prijs voor

,,We hebben onze trainers destijds gehaald om met de eerste teams de bovenkant van de overgangsklasse of onderkant van de promotieklasse te halen. Daar betalen we nu de prijs voor. Die ambitie stelt de club dus bij. De investering is teruggebracht naar een genormaliseerd bedrag, maar nog wel voldoende om een fatsoenlijke staf neer te zetten voor de komende jaren. Die zal voor beide teams overgangsklasse- waardig zijn.”

Genoeg talent voorhanden

Ten Thij sluit een contributieverhoging in de toekomst niet uit. ,,Er is genoeg talent voorhanden. De jeugdopleiding staat dankzij Frank Geers en Roel Stofmeel als een huis, zeker bij de meisjes. Bij de jongens zijn de aantallen nu eenmaal minder.”

Quote

We proberen de vereniging zo min mogelijk te belasten met de keuzes die we hebben gemaakt

Olaf ten Thij, voorzitter HC Zwolle

De voorzitter is zich bewust van de impact van de maatregelen. ,,Maar we proberen de vereniging zo min mogelijk te belasten met de keuzes die we hebben gemaakt. Het budget richting breedtesport blijft ongeveer hetzelfde. Dat werd tijdens de ledenvergadering goed ontvangen.”

(bron: Hockey.nl)