Bertus Dokter, voorzitter van skeelerclub Oost-Veluwe.
Volledig scherm
Bertus Dokter, voorzitter van skeelerclub Oost-Veluwe. © Henri van der Beek

Holland Cup Inline-skaten is in groot gevaar

Het is de vraag of de Holland Cup Inline-skaten in Heerde in 2020 gehouden kan worden. De provincie Gelderland heeft het beleid aangepast, waardoor een fors deel van de begroting in rook is opgegaan.

,,Door aanpassingen in het beleid van de provincie valt een derde van de begroting weg”, weet Bertus Dokter, voorzitter van skeelerclub Oost-Veluwe. Het evenement heeft een begroting van circa 60.000 euro. Rianne Tol, woordvoerder van provincie Gelderland, zegt dat de provincie inderdaad 20.000 euro heeft bijgedragen aan de Holland Cup. ,,En 15.000 euro aan de side-events van het evenement. Komend jaar valt deze bijdrage weg.”

Minder middelen

Tol legt uit dat het nieuwe college andere accenten zet. De provincie focust zich op minder sporten dan voorheen. ,,Judo en Inline-skaten komen niet meer in aanmerking voor een provinciale bijdrage. De focus ligt meer op grotere evenementen en de sociale kant van sport. In de komende jaren zijn er minder middelen beschikbaar, er moeten keuzes gemaakt worden.”

De Holland Cup kan met een aangepast budget volgens Dokter (foto) doorgaan in ‘afgeslankte vorm’, maar dat is niet de doelstelling. ,,Wij willen meedraaien in het Europese circuit, waar wij zelf oprichter van zijn. Dit gat in de begroting kunnen wij absoluut niet hebben, dan komt de wereldtop niet naar Heerde.”

‘Enorme aderlating’

Wanneer het evenement wegvalt, is dat in de ogen van Dokter een ‘enorme aderlating voor de skeelersport in Nederland’, maar ook wereldwijd. Hij ziet al jaren alle wereldtoppers naar Heerde komen. ,,Colombia, Australië, maar ook Zuid-Korea is vertegenwoordigd.” Voor de Nederlandse skeelersport vindt hij het behoud van het toernooi van cruciaal belang. ,,Het grootste toernooi in Nederland valt dan gewoon weg. Dan is er niets meer.”

Rauw op het dak valt het besluit niet bij Dokter. Drie weken geleden belde een lid van het College van de Gedeputeerde Staten hem met het vervelende nieuws. Dokter denkt er het zijne van. ,,De provincie heeft net de verkiezingen achter de rug en er komen nieuwe mensen bij. Nieuwe mensen is een nieuwe zienswijze. Tja, zo werkt dat.”

De skeelerclub is op sponsorjacht om het gat in de begroting te dichten.