Frank Hosmar.
Volledig scherm
Frank Hosmar. © Bert Kamp

Hosmar voltooit een hattrick

Frank Hosmar won tijdens de observatiewedstrijd in het Limburgse Kronenberg met zijn paard Alphaville liefst alledrie de onderdelen. 

Met de winst in de teamtest, de individuele test en de kür toonde de Haarlese paradressuurruiter optimale vorm voor het EK in Rotterdam. Voor de Zwolse Maud de Reu met haar Webron wordt het gezien de ‘hattrick’ van concurrente Rixt van der Horst lastig om het EK te halen.

Het Nederlands kwartet met Hosmar in de gelederen won namelijk met overmacht de landenwedstrijd, maar De Reu maakte geen deel uit van Oranje. De amazone die de spierziekte SMA type 3 heeft werd in de teamtest vierde, dezelfde positie als in de individuele test. In de kür werd ze derde. Van der Horst was ongenaakbaar in haar grade, waarin atleten met dezelfde mate van afwijking het tegen elkaar opnemen.

Voor Hosmar, die in 1997 bij een ongeluk in een discotheek in een glas viel en daardoor zijn rechterhand ernstig beschadigde, lijkt er geen vuiltje aan de lucht. ,,Het klinkt misschien arrogant, maar dit was echt een routineklus. We hebben optimaal gepresteerd. Nog één observatiewedstrijd te gaan voordat het team voor het EK bekend wordt, maar ik verwacht eerlijk gezegd geen problemen.”

Mocht Hosmar met Alphaville het EK halen dan wordt het voor de combinatie het vierde EK. De combinatie veroverde al vier gouden EK medailles. Goud veroveren lukte de combinatie op het WK tot op heden alleen in teamverband en lukte en op de Paralympische Spelen nog niet.