Volledig scherm
Frank Schuttert staat met Lyonel D in de finale van het EK springen. © BSR Agency/Jonathan Näckstrand

Houtzager en Schuttert in finale EK springen, Nederland achtste in landenstrijd

PAARDENSPORTMarc Houtzager en Frank Schuttert hebben zich als enige Nederlanders geplaatst voor de individuele finale van het EK springen in Rotterdam. In de landenwedstrijd eindigde Nederland teleurstellend als achtste.

Rouvener Houtzager liet vrijdag met Sterrehof’s Calimero alle balken liggen tijdens de finale van de landenwedstrijd, maar de combinatie kreeg wel een strafpunt voor tijdsoverschrijding. Ommenaar Frank Schuttert maakte met Lyonel D één springfout en plaatste zich als voorlaatste (24ste) voor de finale. Oranje begon als negende aan de beslissende omloop en was op voorhand al kansloos voor een medaille. De Europese titel ging naar België.

Na een foutloos begin op woensdag en één springfout op donderdag deden Houtzager en Calimero wat er van hen gevraagd werd. De combinatie begon als 18de aan het toernooi maar is inmiddels opgeklommen naar de elfde stek. Houtzager (8.20 strafpunten) staat op een kleine vijf strafpunten van het podium, wat wil zeggen op vrijwel een balk en een tijdfout.

Voor Schuttert was het bereiken van de finale een fraai staaltje stuurmanskunst. In amper een half jaar tijd klom hij na de verkoop van Chianti’s Champion met Lyonel D op naar het hoogste niveau. De nummer vier van het NK dit jaar reed een goede generale in de landenwedstrijd in het Zweedse Falsterbo, met slechts één springfout in twee omlopen. Tot nu toe maakte de combinatie elke dag één springfout.