Volledig scherm
Cees Bol © photo: Cor Vos

In de etalage bij de wielerronde van de Achterhoek

Alle topamateurs en semiprofs staan aan de start in de Ronde van de Achterhoek. Iedereen wil zich in de kijker fietsen.

Het is niet zo vreemd dat er zondag een geweldig deelnemersveld is bij de Ronde van de Achterhoek, zegt voorzitter Gerard van Balveren. ,,Onze wedstrijd en de Parel van de Veluwe zijn de enige twee eendagskoersen in de provincie Gelderland. Verder is er helaas niets meer. Dus het is geen wonder dat alle goede renners komen om zich in de kijker te fietsen."

Tour de France

De Ronde van de Achterhoek, die onder meer Ruurlo aandoet, hoefde niet veel te doen voor dat deelnemersveld. De vorige winnaar - Cees Bol  - deed in dat opzicht zijn werk. Vlak na zijn zege tekende de 24-jarige renner uit Zaandam een contract bij de profs van Sunweb, vorige maand reed hij de Tour de France. ,,Deze wedstrijd kan de opstap naar de profs zijn."

De 'Achterhoek' werd in 1971 gewonnen door Cees Priem, later goed voor twee etappezeges in de Tour de France en twee in de Vuelta. Na 1988 was het gedaan met de koers, die bijna drie decennia op z'n gat lag. Pas in 2017 werd hetnieuw leven ingeblazen.

De renners starten zondag om 12.30 uur in Doetinchem en beginnen na een neutralisatie van 6 kilometer aan de koers. De finish wordt tussen 17.00 en 17.30 uur verwacht in het centrum van Terborg. Van de 200 kilometer gaan er in totaal 14,3 over gravelstroken en kasseien.

Droogte

,,Vorig jaar leek dat een probleem te worden vanwege de droogte, maar uiteindelijk hebben de renners er toch overheen kunnen rijden. Nu voorzien we helemaal geen problemen.''

Er staan 25 teams aan de start. Met SEG Racing Academy, Metec-TKH, Monkey Town - á Bloc, Vlasman Cycling Team en Alecto Cycling Team staan vijf van de zes Nederlandse continentale teams aan de start. Ook Sensa-Kanjers voor Kanjers Cyclingteam en Cyclingteam Achterhoek doen mee.

Zaterdag kunnen recreanten de tocht al rijden: de complete ronde (160 kilometer) of een halve (105 km). Met ook daarin gravelstroken, kasseien- en klinkerwegen. Er kan zaterdag op drie verschillende locaties gestart worden.

Informatie: www.rondevandeachterhoek.nl

  1. Ambassadeur Dennis Licht meer dan trots op bezetting van de Acht van Apeldoorn

    Ambassa­deur Dennis Licht meer dan trots op bezetting van de Acht van Apeldoorn

    De Acht van Apeldoorn heeft komende zondag het sterkste deelnemersveld ooit. ,,We zijn erg content met de lopers die we mogen ontvangen zondag. Het zal heel spannend worden met hele snelle tijden”, aldus ambassadeur Dennis Licht. Hij is vooral trots op de deelname van kersvers Nederlands recordhouder op de 10 kilometer, Richard Douma. ,,Vanochtend kreeg ik het verlossende telefoontje. Ik ben erg blij.”