Volledig scherm
De kopgroep in de Omloop op weg naar Kampen, met Eva Jonkers (Staphorst), midden Loes Adegeest (Dalfsen) en Annet Pit (Zwolle). © Dick Soepenberg

Italiaanse zege in Omloop van de IJsseldelta

WIELRENNENDe Omloop van de IJsseldelta is gewonnen door Marta Tagliaferro. De Italiaanse van Hitec versloeg de Deense Pernille Mathiesen (rijdend voor een mix team Noord-Nederland) in een sprint-a-deux. Loes Adegeest uit Dalfsen eindigde net daarachter op de derde plaats. Haar ploeggenote Lorena Wiebes werd vijfde en schreef de eindzege in de topcompetitie op haar naam.

De wedstrijd werd gedicteerd door een kopgroep van vijftien renners, die zich al ter hoogte van Hasselt los wist te maken van de rest van het veld. Daarin behalve Adegeest ook eerstejaars Eva Jonkers uit Staphorst en clubrenster Annet Pit. Zij eindigden uiteindelijk op een respectievelijke twaalfde en negende stek.

Twaalf van de vijftien bleven over in de finale. Tagliaferro en Mathiesen wisten in de slotkilometers weg te komen, Adegeest en Kathrin Schweinberger gingen in de achtervolging, maar zij misten net de aansluiting. Tot teleurstelling van Adegeest. ,,We hadden het normaal natuurlijk graag af willen maken met Lorena Wiebes. Ik hield Pernille Mathiesen al in de gaten en reageerde een aantal keren, maar in de slotfase moest ik haar toch laten rijden. Balen natuurlijk, maar ik ben blij dat ik in ieder geval derde was. Als we vierde en vijfde waren geworden, was het natuurlijk nog vervelender geweest. Ik nam ook niet meer over van Schweinberger daarachter, zo kon ik me sparen voor de sprint. En waren we terug gehaald, dan was Lorena vast derde geworden.”

Tagliaferro was blij met de zege. ,,Ik was niet van plan om met Lorena Wiebes naar de streep te rijden, dus ik wist dat ik moest proberen weg te komen. Ik had immers ook Lonneke Uneken er nog achter voor de sprint namens de ploeg. Mathiesen was erg sterk, ze probeerde een aantal keren weg te rijden en ik had moeite om haar wiel te houden. Maar toen we de sprint aangingen, was ik zeker van mijn zaak. Ik ben heel blij met deze overwinning, het is mijn eerste zege sinds 2016. Na een sterk voorjaar ben ik blij nu ook een keer te kunnen oogsten.”