Volledig scherm
Menno De Jong (voorgrond) © Kevin Hagens

Kampioen Hellas verliest trainer en daalt af naar het laagste niveau

KORFBALHellas'63 promoveerde begin juni voor het eerst in de clubhistorie naar de eerste klasse, maar de Nunspeetse korfballers spelen komend seizoen slechts in de vierde klasse. Een verzoek om in de tweede klasse te blijven, kwam te laat. Over het hoe en waarom twisten coach en club.

Een oorzaak voor de opmerkelijke switch is dat Hellas weer zonder trainer zit. Douwe Jan van Goolen, die wel wilde promoveren, trok zich volgens aanvoerde Menno de Jong op 23 juli terug. De Drontenaar, die een driejarig contract had afgesproken, kwam terug op 'eerder gemaakte afspraken in zijn contract'. ,,Het was ineens niet goed meer", zegt De Jong, die niet wil uitwijden over de details. Voorzitter Coert Schemmekes meldt dat er ,,wensen waren waar wij op dit moment niet aan kunnen of willen voldoen. Verder is dit iets tussen ons en de trainer.”

Van Goolen stelt dat hij al in een veel eerder stadium - op 2 juli - de handdoek had gegooid. ,,Er waren mondeling zaken besproken, maar niet alles kon in het contract worden gezet. Ik heb veel water bij de wijn gedaan, maar we zijn er financieel niet uitgekomen. Daar heb ik respect voor en daarom heb ik het contract niet getekend. Hoe jammer ook, want we hadden een vijfjarenplan besproken.’’ 

Buitenland

Omdat enkel Menno de Jong, Lennard Vinke, Noëlla Klein en Henrieke de Jonge van het kampioensteam over zijn gebleven - Jannine de Jong is vanwege uitzending in het buitenland nog een vraagteken - wilde de club zich terugtrekken uit de eerste klasse.

De Jong: ,,We zaten in een verschrikkelijk sterke poule, met Die Haghe, HKV Ons Eibernest en Achilles, die uit de overgangsklasse kwamen. We hadden geen zin op zaterdag naar Den Haag te rijden en met een bijna nieuwe ploeg een pak op de broek te krijgen. Op voorhand zouden we geen punten pakken, dus wilden we terug naar de tweede klasse."

Boete

Omdat de club dit verzoek te laat indiende bij het KNKV, hebben de Nunspeters een boete gekregen. Competitiemedewerker Remco Winter zegt dat na publicatie van de indelingen op 14 juli geen wijziging meer mogelijk is, behalve instromen op het laagste niveau. Dat is in de vierde klasse, met duels in Emmen, Sibculo en Zelhem.

De Jong: ,,Ik ken alleen EKC 2000 uit Emmen als eerdere tegenstander. Het is een flinke stap terug en een vrije keuze, maar liever dit dan de eerste klasse. We moeten met een minder ervaren groep gaan bouwen. We trekken ook niet zomaar een nieuwe trainer aan; die moet bij de club passen. Ook met deze groep moeten we komend jaar kampioen worden. Gelukkig spelen we in de zaal wel in de tweede klasse, zodat we ons daar wel kunnen meten.”

Van Goolen noemt de stap terug naar de kelder onverstandig. ,,Als je in vijf jaar een stabiele tweedeklasser wilt worden, moet je de kans om eerste klasse te kunnen spelen altijd grijpen. Je wint altijd een jaar, dus ik begrijp dit niet.’’ 

Indeling 4D: Blauw Zwart, EKC 2000, Hellas'63, KIOS, Olympus, Rivalen, SDO (W), SEV.