Morris Merza werd kampioen met Pallas.
Volledig scherm
Morris Merza werd kampioen met Pallas. © FOTO HISSINK

Kampioen Pallas plukt vruchten van opwaartse spiraal

SCHAKENTien jaar na de promotie uit de regionale Oostelijke Schaakbond (OSBO) hebben de schakers van Pallas historie geschreven. In de Deventer Schalm werd het achttal zaterdag kampioen door een 5-3 zege tegen Lonneker en promoveert daardoor naar de tweede klasse van de KNSB.

,,Een nipte overwinning? Helemaal niet,’' counterde de dolenthousiaste Morris Merza het enige puntje van kritiek. Al na drie van de vijf speeluren was het pleit zo goed als beslecht. Guy Bielderman maakte binnen twintig zetten gehakt van de net iets sterker geachte Robin Bos en die voorsprong werd vlot uitgebouwd naar 3-0. 

Spartelen

Even voor vijf uur was de buit binnen, in het slotuur spartelden de Tukkers nog wat tegen. De zege werd daardoor wat getemperd, de trots was er niet minder om. In 2008 werd het vlaggenschip kampioen van de eerste klasse in de OSBO, het jaar daarop ontgroeide Pallas met de tweede plaats in de promotieklasse het provinciale niveau. 

Met een gemiddelde rating van 2.000 punten was zonneklaar dat ook op landelijk niveau (derde klasse) een aardig potje meegeblazen kon worden. In het decennium dat volgde bleven degradatiezorgen uit en kwam de tweede klasse, het derde niveau van de Nederlandse schaakcompetitie, steeds beter in zicht. 

Droom komt uit

Twee jaar geleden eindigde de equipe – waarvan sinds de promotie uit de eerste klasse de kern met René Renders, Morris Merza, Pim Heijne, Jim Klinge en Guy Bielderman intact is gebleven – op de tweede plaats. Dit seizoen, met een op papier nauwelijks sterker team dan in 2010 (2.031 elopunten versus 2.000), kwam de droom van de immer met de zwarte stukken spelende kopman Morris Merza wel uit: ,,Kampioenen!’’