Nick Oudendag in het shirt van Landstede. De center van Den Bosch ziet zijn oude ploeg als een van de favorieten voor de titel.
Volledig scherm
Nick Oudendag in het shirt van Landstede. De center van Den Bosch ziet zijn oude ploeg als een van de favorieten voor de titel. © Pro Shots

Kan Landstede dit jaar landskampioen worden?

BASKETBALDe winterstop duurde maar kort voor Landstede Basketbal. Zondag wacht ZZ Leiden, dinsdag is Den Bosch de tegenstander. De koploper kijkt terug op een fraaie ongeslagen serie, maar kan er in 2019 een gooi worden gedaan naar de titel? Drie insiders op zoek naar het antwoord.

Nick Oudendag: Center Den Bosch, oud-speler Landstede.

,,Je wint niet voor niets dertien wedstijden op rij. De ploeg is voor een groot deel intact gebleven. Dat is altijd een pluspunt. Je kent de clubcultuur en het leven buiten het veld. Heel belangrijk, weet ik uit eigen ervaring.”

,,Dat wij van Landstede wonnen in december is te danken aan onze coach Ivica Skelin die net als Herman van den Belt tactisch ijzersterk is. Hij heeft altijd een plan B of C. De top vier ligt dichter bij elkaar. Ik denk dat Den Bosch lang mee zal doen. Dat Donar Lance Jeter terughaalt en La Ron Dendy contracteert is een teken dat ze niet tevreden zijn. Maar het is en blijft een grote ploeg en voor mij de voornaamste titelfavoriet."

Martin Hoekstra: redacteur basketbalsite Dutch Basketballleague, ZZ Leiden-kenner.

,,Landstede heeft alles in huis om kampioen te worden, maar dan moet het wel blijven kloppen. Het is wel vaker voorgekomen dat ze uit de startblokken schoten. Het probleem is vaak om die vorm vast te houden. Ik zie zo'n terugval nu niet gebeuren.”

,,Wat Landstede zo sterk maakt, is dat de buitenlanders prima in de filosofie van Van den Belt passen. Goed scoutingswerk derhalve. Nu de drie Amerikanen (Dorsey-Walker, Dahlman en House) teruggekeerd zijn en er in spelmaker Kaza Kajami-Keane een pareltje is gevonden, oogt de ploeg sterker dan vorig seizoen.”

,,Het halen van Kevin Bleeker vond ik een goede zet. Landstede heeft nu lengte, schot, een brede bank en al jaren een goed geoliede organisatie. Een gedoodverfde kampioen, zoals de afgelopen drie jaar Donar, is er niet. Waarom zou de titel niet eens in Zwolle terecht kunnen komen?"

Erik Braal: Hoofdcoach landskampioen Donar.

,,Een eerste plek in de competitie is alleen mooi voor de rangschikking in de play-offs. De juiste vorm in de eindrondes, daar gaat het om. Op dit moment speelt Landstede verzorgd basketbal met drie ijzersterke Amerikanen en die nieuwe pointguard Kajami-Keane. Als ze dit kunnen vasthouden is Landstede misschien kanshebber.”

,,Als je kijkt naar de uitslagen is Donar slechter dan vorig seizoen, maar dat is scorebordjournalistiek. Hoewel, we hebben inderdaad wat mindere duels gespeeld. Het gaat er echter om dat je op tijd de vorm weer hebt. Landstede zal best eens kampioen worden, maar als ze structureel mee willen draaien om de titel raad ik ze aan om eens Europees te spelen. Dat is zo'n toegevoegde waarde."