Annick Lipman, in beeld bij Oranje.
Volledig scherm
Annick Lipman, in beeld bij Oranje. © Vipers Kristiansand

Keepster Lipman uit Zwolle met Nederland naar WK handbal

handbalAnnick Lipman maakt verrassend deel uit van de selectie van het Nederlands handbalteam voor het WK in Japan. Het is voor de Zwolse keepster haar eerste eindtoernooi.

Lipman is een van de drie keepsters in de selectie van de Franse bondscoach Emmanuele Mayonnade. Eerste keus Tess Wester (Odense) en de jonge Rinka Duijndam (22 jaar, Borussia Dortmund) zijn de andere doelvrouwen in de selectie.

De Zwolse werd behoorlijk verrast door het bericht van de bondscoach. Lipman speelde drie interlands, maar dat is alweer zes jaar geleden. ,,Ik vond het al verbazingwekkend dat ik bij de voorselectie van 28 speelsters zat. Nu kreeg ik een bericht van de bondscoach: ‘You don't know me but you are in the team’. Ik weet dat de bondscoach wedstrijden heeft gezien. En ik denk wel dat ik een iets ander type ben dan de andere keepsters in de selectie. Ik ben iets meer van het lezen van het spel, van de schoten van afstand. Wester en Duijndam zijn beter vanaf de zes meter.’’

Transfer

Lipman (30), oud-speelster van Dalfsen, verkaste in de afgelopen zomer van Gjerpen Skien naar Byasen in Trondheim, dat sterk aan het seizoen is begonnen. ,,Het vorige seizoen was ook al goed, maar toen speelde ik in een team dat niet zoveel won. Ik heb de lijn door kunnen trekken, maar bij Byasen zijn de resultaten beter. Dan val je nog iets meer op.’’ Byasen heeft een jong en regionaal team, aangevuld met vier routiniers.

Byasen won in het weekeinde van Molde (26-21) en staat op de derde plaats in de Noorse eredivisie. ,,Deze wedstrijd was helemaal mooi, omdat we in het Spektrum speelden voor 7000 toeschouwers.’’ Trondheim is in januari één van de speelsteden van het EK voor mannen.

Het WK wordt van 30 november tot 15 december gehouden in Japan.  Nederland zit in een poule met Noorwegen, Slovenië, Servië, Angola en Cuba.

WK-selectie, doel: Tess Wester (Odense), Rinka Duijndam (Borussia Dortmund), Annick Lipman (Byasen).
Veld: Lois Abbingh (Rostov), Delaila Amega, Bo van Wetering (beiden Metzingen), Debbie Bont, Larissa Nüsser (beiden København), Kelly Dulfer, Merel Freriks, Inger Smits (allen Borussia Dortmund), Laura van der Heijden, Angela Malestein (beiden Bietigheim), Dione Housheer (Nykøbing), Jessy Kramer (Toulon Saint Cyr Var), Estavana Polman (Esbjerg), Martine Smeets (Molde),  Danick Snelder (FTC Rail-Cargo Hungaria).