Mohamed Kherrazi won in Ankara met Oranje van Turkije.
Volledig scherm
Mohamed Kherrazi won in Ankara met Oranje van Turkije. © Frans Paalman

Kherrazi en Oranje openen EK-kwalificatie met spectaculaire zege in Turkije

BASKETBALHet Nederlands basketbalteam is de EK-kwalificatie vrijdag begonnen met een sensationele zege. In Ankara werd Turkije verslagen dankzij een sterk vierde kwart (65-72). Mohamed Kherrazi van Landstede Hammers was goed voor vijf punten en een voorname rol in de kritische laatste minuten.

Kherrazi opende de wedstrijd in Ankara met een spectaculair block, en dat was tekenend voor de strijdlust van Oranje. Nederland bouwde in de eerste helft een kleine voorsprong op (38-41) en hield daarna knap stand. Doorslaggevend waren twee driepunters van Yannick Franke in de laatste tien minuten, na een 8-0 run was bij 60-66 het beslissende gaatje geslagen. 

Charlon Kloof was aan Nederlandse kant de grote man (27 punten, 6 rebounds, 3 assists). Kherrazi tekende voor vier rebounds en twee assists. Oud Landstede-speler Olaf Schaftenaar kwam tot twee punten.

De overwinning in Ankara kan goud waard zijn in de poule met vier landen. De eerste drie teams plaatsen zich voor het EK van 2021. Nederland speelt maandag in Almere tegen Kroatië, dat in de eerste partij weinig moeite had met Zweden (72-56).