Volledig scherm
Rinske Deriga. © Henri van der Beek

Kilo’s eraf bij Harderwijk om zo hongerig mogelijk te zijn

BADMINTONBadmintonclub Harderwijk haalde in tien jaar tijd acht promoties. De ploeg speelt komend seizoen in de tweede divisie, waar lijfsbehoud het maximaal haalbare lijkt.

BCH-aanvoerder Rinske Deriga weet dat er een zwaar jaar wacht. Dat heeft niet alleen met de zware poule-indeling te maken. ,,Bij ons is een van de vrouwen - Daphne Bles-Slot - gestopt en we hebben nog geen volwaardige vervangster. Dat betekent dat we met twee vrouwen de competitie ingaan, dat is zwaar."

Licht geblesseerd

,,Ik kwam bijvoorbeeld licht geblesseerd uit het zomerseizoen. Deze week train ik niet, in de hoop dat ik zondag het totale programma - single, mixed en dubbel - kan spelen. Anders hebben we gelijk al een probleem.”

Deriga is een belangrijke schakel in de ambities van de club, die vol inzet op de jeugd en die met Max Sibbald een toptrainer in huis heeft. Hij vreest dat het einde van de opmars van de Harderwijkers in zicht is. 

,,We hebben echt wel een paar talenten in huis, maar die zijn nog te jong voor de tweede divisie. Het beleid heeft er wel voor gezorgd dat we met het tweede team ook naar de divisie zijn gepromoveerd. De spelers die dat bewerkstelligden, hebben bewust een stap teruggezet, om met een jeugdteam die vierde divisie in te gaan."

Weerstand

,,Voor die jongere spelers is het belangrijk dat ze weerstand krijgen, maar ik ben bang dat het net te vroeg komt. De meeste zijn 15, 16 jaar. Voor BCH wel essentieel dat er vanuit de jeugd doorstroming komt voor de langere termijn."

Ook Deriga heeft ambities. Vreemd derhalve dat de club niet in staat was een derde vrouw te halen. ,,Dat hebben we wel geprobeerd, maar de zoektocht leverde niets op. Ik reken er desondanks op dat wij als ploeg hongerig zijn. Slechts enkelen hebben ervaring op dit niveau, dus we zullen snel moeten wennen."

Geen flater slaan

Volgens Sibbald ligt daar de sleutel. ,,Hoe hongerig zijn de spelers? Hoe veel willen ze er voor opzij zetten? Ik heb Erik Wolf kilo's lichter uit de zomer zien komen. Dat geeft wat aan. Hij wil absoluut geen flater slaan de komende weken. Als alle spelers en speelsters dat kunnen opbrengen, is handhaving mogelijk. Want tweede divisie is echt andere koek.”