Iris van de Belt en KIOS doen in de eerste klasse nog steeds mee voor de titel.
Volledig scherm
Iris van de Belt en KIOS doen in de eerste klasse nog steeds mee voor de titel. © Martijn Bijzitter

KIOS steelt de winst, Rood-Wit verbaast met zege tegen koploper

KORFBALVoor KIOS en Rood-Wit was het een mooie korfbaldag. Rood-Wit legde koploper DOS-WK over de knie, 20-17. KIOS had een late vrije bal nodig om Udiros met 19-20 te verschalken.

Sparta kon in de hoofdklasse B geen bonuspunten pakken tegen Wageningen. De gasten hadden nog een rekening open staan met de Zwollenaren. In de heenwedstrijd verraste Sparta vriend en vijand met een klinkende zege. In deze editie gingen de ploegen tot 7-7 gelijk op. Daarna was de afronding niet van het niveau om te winnen in de hoofdklasse. Wageningen speelde ook niet groots, maar sloeg wel een gat van zes doelpunten, waarna het geloof in de goede afloop al een kwartier voor tijd uit de wedstrijd ebde, 21-29.

In 1A kwam KIOS, dat nog altijd op het vinkentouw zit, met de schrik vrij. Tegen het opportunistische Udiros was het aanvalsspel niet groots. Vooral na rust hielden de twee ploegen elkaar verdedigend in de houdgreep. Udiros had in de slotfase een paar keer een minimale voorsprong. Maar via een vrije bal van Janita Zantinge in de voorlaatste minuut harkte KIOS met 19-20 toch de volle buit binnen. ,,Die vrije bal was dubieus gegeven. Een gelijkspel was verdiend geweest, het spel moet echt nog beter”, bleef trainer Christian Lucas kritisch.

Rood-Wit zal zich nog wel eens achter de oren krabben over de matige seizoenstart. De laatste weken presteert de ploeg van Jacky de Vries uitstekend. In 2C rijgt Rood-Wit de punten aaneen, maar het gat met koploper DOS-WK was al onoverbrugbaar groot. Met volle tribunes liet Rood-Wit zijn progressie zien door ook de Tukkers te verslaan. ,,We kwamen 1-4 achter. Daarna hebben we met veel discipline gespeeld. Het was echt genieten”, jubelde trainer De Vries.

Korfballeague: KZ-DOS’46 18-14 (8-5). Topscorer DOS’46: Geertje Hoekstra 4.
Hoofdklasse B: Sparta-Wageningen 21-29 (12-16). Topscorer Sparta: Kaj Raterman 6.
Overgangsklasse B: Unitas-ASVD 39-18 (22-8).
Eerste klasse A: Udiros-KIOS 19-20 (11-11). Topscorer KIOS: Ramon Karsten 5.
Tweede klasse C: Rood-Wit-DOS-WK 20-17 (12-11). Topscorer Rood-Wit: Pepijn Smit 5.