Volledig scherm
Therese Klompenhouwer kan zich uitstekend staande houden in de mannenwereld van de driebanders. ,,Tegen mannen speel ik zelfs sterker.'' © Rodney Kersten

Klompenhouwer: ‘eenzame’ vrouw in een mannenwereld

DRIEBANDENTherese Klompenhouwer uit Nijkerk is in Europa de enige vrouw die op hoog niveau meedraait in de door mannen gedomineerde wereld van het driebanden.

Klompenhouwer is ambassadrice van de stichting Pro Female Billiards en werd in januari onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau voor haar prestaties en verdiensten in het damesbiljarten. Dat gebeurde tijdens de Kling Masters in Berlicum, een nationaal top-16 toernooi, waar ze de enige vrouw was in het deelnemersveld. 

,,Ik wil graag aan vrouwen laten zien dat er voor hen ook kansen zijn mee te draaien in het mannencircuit en grote toernooien, mits je hard werkt en veel traint. Je moet er veel voor over hebben. In Europa biljarten weliswaar steeds meer vrouwen, maar qua niveau is Azië veel verder. Vooral uit Zuid-Korea en Japan komen sterke speelsters. Daar mogen we in Europa niet bij achterblijven.’’

Niveau

In Nederland is er ook nog veel werk te verrichten, volgens de drievoudig wereldkampioene uit Nijkerk. ,,Hoe meer vrouwen er meedoen, hoe beter dat is voor het vrouwenbiljarten. Maar nog veel belangrijker vind ik dat het niveau omhoog gaat. Als er van de veertig vrouwen op het NK maar vier op niveau spelen, is het rendement te laag. Er zijn elf NK's georganiseerd voor vrouwen en ik heb ze allemaal gewonnen.“

,,Na mij heeft Karina Jetten over een heel jaar het hoogste moyenne. Dat verschil is vier tiende punt, dat is bij biljart best veel. Natuurlijk verlies ik weleens van een vrouw op een WK, maar ik kan me, afgezien van een officieuze wedstrijd tegen Karina, geen nederlaag tegen een Nederlandse vrouw heugen.”

Klompenhouwer (36) biljart al vanaf haar 8e en is nu tien jaar professioneel met de sport bezig. Dat betekent minimaal 32 uur per week trainen en veel wedstrijden spelen. Het eredivisieseizoen begint voor haar team ’t Ivoor uit Boxtel zondag met een thuiswedstrijd tegen SIS.

,,Biljarten wordt niet meer ondersteund door NOC*NSF. Het prijzengeld op EK’s en WK’s gaat wel omhoog en ik speel veel competitiewedstrijden, waarvoor ik een vergoeding krijg. Mijn inkomsten komen vooral uit de lessen en clinics die ik geef. Ook sponsoring is belangrijk. Het is goed te doen en als je dertig titels hebt, mag het ook wel wat opleveren. Ik heb ook nog een partner die werkt.”

Ambitieus

Klompenhouwer heeft in het vrouwencircuit alles gewonnen wat er te winnen valt, maar blijft ambitieus. ,,Ik hoop dat de sport ooit olympisch wordt. Ik zou graag willen schitteren op de Spelen. Verder wil ik grote toernooien blijven spelen bij de mannen. Ik voel me best thuis in die wereld en word ook geaccepteerd.”

,,Ik heb bewezen dat ik goed kan biljarten en denk zelfs dat ik tegen mannen sterker speel. Een partij duurt langer -vaak 40 caramboles of meer, bij de vrouwen 25 tot 30 caramboles - en je hebt dan meer ruimte in de wedstrijd te komen en een mooie serie te spelen. Als ik de mindere ben, is het fijn als ik me aan een betere speler op kan trekken. Bij de vrouwen verwacht men vaak dat ik win.’’

Eerst staat het WK voor vrouwen voor de deur. Klompenhouwer verdedigt haar titel van 30 september tot en met 2 oktober in Valencia. Veel voorbereidingstijd is er niet. ,,Mijn schema is de komende weken zo druk met wedstrijden, dat ik hooguit wat extra uren bij bondscoach Raimond Burgman doorbreng.”