Volledig scherm
Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de Gangneung Oval op de 3000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van Pyeongchang. © ANP

Knuffel van de Koning voor gouden Carlijn Achtereekte

Een knuffel van Koning Willem-Alexander, een warme omhelzing van Koningin Máxima. Carlijn Achtereekte pakte verrassend goud op de 3.000 meter in Gangneung. Al had de 28-jarige Lettelse zelf al een stout plan voor ogen.

Ontspannen kon ze zich voorbereiden op haar wedstrijd. Want Achtereekte werd niet in één adem genoemd met favorieten Ireen Wüst, Antoinette de Jong, de Japanse Takagi of de Tjechische Martina Sablikova. En dat vond ze prima. ,,Laat ze maar namen noemen, dat vind ik helemaal goed'', zei ze daags voor haar wedstrijd al in een interview in de Stentor. ,,Die rol paste prima bij me, dan kan ik me heel goed voorbereiden op mijn wedstrijd.'' En daarbij had ze maar één doel: een zo'n scherp mogelijke tijd neerzetten. ,,Ik voel me goed, heb lekkere trainingswedstrijden achter de rug.'' 

Sterke race

Ze kwam al in actie in de vijfde rit, waarna er nog zeven ritten moesten volgen. Achtereekte reed een enorm sterke race, heel vlak, met weinig verval. Haar ervaring op de 5.000 meter, die Achtereekte doorgaans beter ligt, gaf haar qua inhoud een voordeel. Maar op die afstand wist Achtereekte zich niet te plaatsen tijdens het OKT in december, wel verrassend op de 3.000 meter.

Achtereekte klokt 3.59,21 en niemand wist die tijd nog te kloppen. Niet Wüst, niet De Jong, niet Takagi en niet Sablikova of Voronin. 

Met vriendinnen

Vanaf de tribune sloeg Achtereekte de laatste ritten gade, naast haar vriend Sjoerd de Vries en in de nabijheid van haar vader en broer. En met haar beste vrienden ergens achter een spandoek in het ijsstadion. Die waren donderdagavond nog afgereisd naar Zuid-Korea om hun vriendin te ondersteunen. De tickets waren al in juli besteld, daar waar Achtereekte zich nog moest plaatsen voor de Olympische Spelen. Dat kwam in december alsnog goed, al hadden de zeven Lettelse vriendinnen ook geen rekening met olympisch goud gehouden.

Volledig scherm
De vriendinnen van Achtereekte juichen aan hoe tijdens de race. © Eigen foto