Achteraf is het makkelijk praten, maar dit was een van de spannendste ontknopingen in het afgelopen seizoen. KVZ verloor met 16-17 van Sparta Nijkerk, dat op basis van het doelsaldo naar de eerste klasse mag.
Volledig scherm
Achteraf is het makkelijk praten, maar dit was een van de spannendste ontknopingen in het afgelopen seizoen. KVZ verloor met 16-17 van Sparta Nijkerk, dat op basis van het doelsaldo naar de eerste klasse mag. © Ronny te Wechel

Korfballers promoveren op doelsaldo, hockeyers handhaven zich ondanks laatste plaats

coronaHet seizoen 2019/2020 is vanwege de coronacrisis een verloren seizoen, waarin veel kampioenen niet zijn geëerd. Toch hebben de diverse sportbonden de afgebroken competities verschillend beoordeeld. Een overzicht, met de gevolgen voor de belangrijkste teams uit de regio.

Basketbal

Afloop: Alle competities zijn door de NBB voortijdig beëindigd. Geen kampioenen aangewezen. Voor promotie en/of degradatie wordt een afweging gemaakt.
Gevolgen: Landstede Hammers sluit het seizoen als koploper van de eredivisie af. De Zwolse club mag zich inschrijven voor de Champions League, maar dat zal vanwege de strenge eisen aan de accommodatie zeker niet gebeuren. Het is nog de vraag of de club zich opnieuw aanmeldt voor de FIBA Europe Cup, waarin de laatste zestien werd gehaald. De start van het volgende seizoen in de eredivisie is voorlopig uitgesteld, totdat er weer toeschouwers bij de wedstrijden mogen zijn.

Handbal

Afloop: Handbalverbond NHV heeft de competities niet af kunnen maken en de promotie- en degradatieregeling laten vervallen.
Gevolgen: Als kampioen van de eerste divisie – nog voor uitbraak van de coronacrisis – leek Kwiek naast de promotie te grijpen. Een verzoek van de Sallandse club om toch de stap omhoog te kunnen zetten is ingewilligd, mede omdat de eredivisie wordt uitgebreid van 10 naar 12 teams. Voorwaarts uit Twello is vrijwillig uit de eredivisie verdwenen, het team gaat verder in de tweede divisie. Op meerdere vragen om promotie is positief gereageerd door de bond, zo spelen hoofdklasse-kampioen Lettele en hoofdklasse-koploper AHV Achilles (mannen) na de zomer ‘gewoon’ in de tweede divisie.

De handbalsters van  Kwiek waren onaantastbaar in de eerste divisie. Toch hadden ze een verzoekschrift nodig om de stap naar de eredivisie te kunnen zetten.
Volledig scherm
De handbalsters van Kwiek waren onaantastbaar in de eerste divisie. Toch hadden ze een verzoekschrift nodig om de stap naar de eredivisie te kunnen zetten. © Kristian Giesen

Hockey

Afloop: Hockeybond KNHB heeft het seizoen 2019/2020 ongeldig verklaard. Het betekent dat de promotie- en degradatieregelingen zijn vervallen.
Gevolgen: Voor de meeste regionale teams zijn de gevolgen gering. De vrouwenteams van Ares en Deventer hebben geluk gehad, zij mogen in de tweede klasse blijven ondanks hun lage klasseringen (voorlaatste en laatste).

Korfbal

Afloop: De zaalcompetitie is niet afgemaakt, het tweede deel van de veldcompetitie is helemaal geschrapt. Korfbalbond KNKV heeft de promotie- en degradatiereglementen wel gehanteerd.
Gevolgen: Sparta Nijkerk promoveert op basis van het doelsaldo naar de eerste klasse, terwijl concurrent KVZ uit Zutphen met lege handen achterblijft. Unitas uit Harderwijk keert terug in de hoofdklasse, als koploper van de competitie met drie duels te gaan. Andere uitersten zijn er ook: Devinco blijft dankzij een minder slecht doelsaldo in de tweede klasse. En KV Apeldoorn degradeert als voorlaatste in de eerste klasse, omdat de andere teams die als voorlaatste eindigden in de andere eerste klassen meer punten hebben gehaald.

Aan de episode eredivisie van Alterno kwam een einde, omdat de volleybalbond wel promotie- en degradatieregels hanteerde.
Volledig scherm
Aan de episode eredivisie van Alterno kwam een einde, omdat de volleybalbond wel promotie- en degradatieregels hanteerde. © Frans Paalman

Volleybal

Afloop: Volleybalbond Nevobo heeft de standen opgemaakt aan de hand van quotiënten (aantal punten gedeeld door aantal wedstrijden). Dus met een promotie- en degradatieregeling.
Gevolgen: Omdat de volleybalbond in de topdivisie – tweede niveau – een extra klasse heeft ingevoerd, regent het promoties. Daardoor gaan de mannen van EVV uit Elburg vanuit de eerste divisie een stap omhoog. Degradaties zijn er ook, voor de vrouwen van Alterno (uit de eredivisie), CSV (uit de eerste divisie) en SVI (uit de tweede divisie).

Waterpolo

Afloop: Zwembond KNZB heeft na de afgebroken competitie geen promovendi en degradanten aangewezen.
Gevolgen: De clubs hebben wel een verzoek kunnen indienen om een klasse hoger of lager te willen spelen. Dat heeft er onder meer toe geleid dat de mannen van Swol – tweede in de tweede divisie – komend seizoen uitkomen in de eerste divisie.