Volledig scherm
Max Kroonen. © Dick Soepenberg

Kroonen blij verrast door eerste beloftenseizoen

WIELRENNENMax Kroonen was vorig jaar Nederlands kampioen wielrennen bij de junioren op de weg. Zijn overstap naar de elite/beloften heeft hij goed verteerd: de 18-jarige Diepenvener won zelfs een klassieker.

Kroonen was bij de junioren gewend mede de dienst uit te maken in het peloton. ,,Met de besten in koers wegrijden en dan in de finale onderling strijden om de winst. Bij de elite/beloften wordt heel anders gekoerst. Je zit 30 tot 70 kilometer langer op de fiets, dus moet zuiniger met je krachten omgaan."

,,Ik ben blij dat ik een paar ervaren ploeggenoten heb, die me wijzen op de valkuilen. Mannen als Gert-Jan Bosman, Tijmen Eising en Nick van der Meer hebben veel meer ervaring en coachen mij dan ook. Op een gegeven moment ga je ook inzien dat het beter is meer als team te rijden. De krachten bundelen om iemand uit te spelen en energie over te houden voor de finale."

Parel van de Veluwe

Hij hield er rekening mee dat de resultaten er niet direct zouden zijn, maar hoe anders verliep het. Begin deze maand won Kroonen de Parel van de Veluwe, een wielerklassieker in de clubcompetitie. ,,Ik had al gemerkt dat ik in de finales nog wat over had. In de Omloop van de Hoekse Waard zat ik al met Gert-Jan Bosman in de aanval. We sprongen om beurten mee en uiteindelijk won hij het in de sprint. Daar heb je dan al een bijdrage aan geleverd."

,,In de Parel van de Veluwe zaten we zelfs met drie man in het eerste peloton. Ik sprong mee met twee aanvallers en ploeggenoot Nick van der Meer probeerde over te steken. Dat lukte niet, maar het gaf mij een goed excuus de anderen het werk te laten doen en me te sparen voor de sprint. Die won ik vervolgens."

,,Bij de junioren was het al mijn specialiteit: de sprint winnen van een kleine kopgroep. En nu lukt het me op dit niveau ook. Ik moet wel zeggen dat de clubcompetitie de kortste koersen onder de klassiekers heeft. Het verschil met vorig jaar is maar 30 kilometer, dat scheelt. Maar het is absoluut een opsteker om al een klassieker te winnen."

Alles op het wielrennen

Kroonen hoopt de stijgende lijn door te trekken. ,,Het zou mooi zijn als ik ook in vrije klassiekers of internationale wedstrijden voor het podium of zelfs de zege kan rijden. En het is een doel ooit prof te worden. Ik heb mijn vwo-opleiding net klaar en ga komend jaar alvast alles op het wielrennen zetten. Het zou mooi zijn als ik dan nog een grotere stap kan zetten."

Doel op korte termijn is het nationaal kampioenschap voor beloften in Ede, op 29 juni. ,,Over winnen durf ik nog niet te dromen. Er doen jongens uit continentale teams mee, de grootste talenten van het land, vaak een paar jaar ouder ook. Als ik top tien rijd, ben ik al heel blij. Het vertrouwen is in elk geval groot."