Volledig scherm
Landstede Hammers blijft in de Europe Cup in de race als de thuiswedstrijden worden gewonnen. © Frans Paalman

Landstede Hammers incasseert wrede nederlaag in Israël

EUROPE CUPHet laatste schot van Sherron Dorsey-Walker ploft van de ring en daardoor incasseert Landstede Hammers in de Europe Cup een vervelende nederlaag bij Ironi Ness Ziona. Tegen de ploeg uit Israël gaat het in de laatste drie minuten mis (92-90).

De gedachten gaan meteen terug naar de wedstrijd van twee weken geleden, bij Keravnos in Nicosia. Landstede Hammers laat zien dat het mee kan komen in de Europe Cup. Maar net als op Cyprus gaat het in Israël in de laatste fase fout. Toen een nederlaag met drie punten marge (88-85), nu verlies met twee punten verschil.

Het is wel de puntje-puntje wedstrijd waar Landstede zo naar smachtte bij de terugkeer in Europa. Mede dankzij een driepunter van Dorsey-Walker slaan de Zwollenaren in het derde kwart een gat van negen punten (55-64). Landstede maakt indruk met fast breaks, met tempo in het spel. Maar de fysiek sterke thuisploeg, die met Daequan Cook en Jeffree Whitey oud NBA-spelers op de vloer heeft, komt iedere keer terug na een achterstand.

Initiatief

De kleine Zwolse voorsprong blijft staan tot 2.54 minuten voor tijd, als Raviv Limonad scoort en via een bonusworp voor 82-81 kan zorgen. Vanaf dat moment ligt het initiatief bij Ironi Ness Ziona, de nummer zeven van de Israëlische competitie. Via Martez Walker keert het evenwicht even terug (86-86), maar dan hapert de Zwolse aanval en kan Golan Gutt de winst veilig stellen via vrije worpen. Ook omdat Jordan Johnson na een onsportieve fout van Jeremy Hollowell wel de vrije worpen benut (92-90), maar Dorsey-Walker daarna vanuit de hoek de bal verkeerd ziet vallen, en de rebound wordt gemist.

,,We spelen goed. Maar we spelen ook om te winnen’’, zegt coach Herman van den Belt, die in de gedachten ook eventjes twee weken terug is gegaan. ,,De ploeg heeft zich prima geweerd. Maar dit soort wedstrijden winnen, dat is de volgende stap.’’ Daarbij kijkt de coach niet zozeer naar de gemiste aanval, maar eerder naar de slappe defensie. ,,Zij konden te makkelijk scoren, ze maken 17 punten uit de laatste acht aanvallen. Dat is gewoon teveel. Maak je daar twee stops, dan win je.’’

Landstede Hammers blijft wel kandidaat voor een plaats in de tweede ronde. Helemaal als de thuiswedstrijd tegen Keravnos - volgende week - een zege oplevert met meer dan drie punten verschil.

Europe Cup: Ironi Ness Ziona (Isr) - Landstede Hammers Regio Zwolle 92-90 (18-17 42-46 66-68). Scores: Jordan Johnson 21 punten (4 assists), Sherron Dorsey-Walker 17, Martez Walker 16, Noah Dahlman 15, Mohamed Kherrazi 8, Mike Schilder 5, Kevin Bleeker 4, Ralf de Pagter 2, Nigel van Oostrum 2.
Andere duel: Keravnos (Cyp) - Kapfenberg Bulls (Oos) 76-70.
Stand: Ironi Ness Ziona 3-6, Keravnos 3-5, Landstede 3-4, Kapfenberg 3-3.