Volledig scherm
Sherron Dorsey Walker in duel met twee Kapfenbergers. De Amerikaan was in Oostenrijk goed voor vier driepunters en zestien punten. © Pedro Sluiter Foto

Landstede Hammers nu al verzekerd van vervolg in Europe Cup

EUROPE CUPLandstede Hammers heeft zich voortijdig geplaatst voor de tweede ronde van de Europe Cup. De derde zege in de groepsfase bij Kapfenberg Bulls in Oostenrijk (67-100) is al voldoende voor minstens de tweede plaats in de groep. In de tweede ronde gaan zestien clubs door.

Landstede-coach Herman van den Belt vlucht in Kapfenberg na ruim vier minuten bij een 12-6 stand in een time-out. Dat is ook meteen het meest hectische moment van de avond, vanuit Zwols standpunt gezien. Na een driepunter van Mike Schilder is de achterstand binnen twee minuten weggewerkt (12-13) en daarna is er maar één ploeg die de toon aangeeft. Dat is de kampioen van Nederland, de ploeg die dit seizoen uitstekend speelt en nauwelijks iets te vrezen heeft van de tegenstanders.

Onvoorstelbaar solide is Landstede Hammers, de ingespeelde machine met haar ingeburgerde Amerikanen. De eerste negen spelers vullen elkaar perfect aan. Is Jantje niet op schot, dan neemt Pietje het over. Met de komst van Mohamed Kherrazi - een echte aanvulling - is Landstede reboundend sterker geworden. En Jordan Johnson is een guard die indruk maakt tijdens zijn eerste maanden in Europa. Zijn cijfers in Oostenrijk? Dertien punten, zeven assists. Aan Zwolse zijde halen vijf man de dubbele cijfers: Johnson dus, maar ook Dahlman, Dorsey Walker, Schilder en Martez Walker. Het is teambasketbal, zoals Van den Belt het wil zien.

Evenwicht is er nog na het eerste kwart (21-21). Daarna wordt de wedstrijd een feestje, vooral voor de Zwolse fans uit de businessclub die naar Oostenrijk zijn gereisd. Van den Belt kan in het vierde kwart de jeugd laten spelen; Jerom Oude Aarninkhof en Bart van Schaik. Oude Aarninkhof mag met een drietje het honderdste punt op het bord knallen.

Het is klaar, beslist. De laatste wedstrijd tegen Ironi Ness Ziona, volgende week, is er eentje voor de show en de zege in de groep. Wat een luxe.

Europe Cup: Kapfenberg Bulls (Oos) - Landstede Hammers Regio Zwolle 67-100 (21-21 37-46 58-73). Scores: Martez Walker 20 punten, Noah Dahlman 19, Sherron Dorsey Walker 16 (6 rebounds), Jordan Johnson 13 (7 assists), Mike Schilder 13, Ralf de Pagter 7, Kevin Bleeker 4, Mohamed Kherrazi 4, Jerom Oude Aarninkhof 3, Bart van Schaik 1.
Andere wedstrijd: Keravnos (Cyp) - Ironi Ness Ziona (Isr) 74-85.
Stand: Ironi Ness Ziona 4-8, Landstede 5-8, Keravnos 5-6, Kapfenberg 4-4.
Programma: Landstede Hammers - Ironi Ness Ziona (27 november, 19.30 uur).